Prvi izravan susret sirijskog režima i oporbe

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predstavnici sirijske oporbe i vlade sastali su se u subotu u Ženevi prvi puta za istim stolom uz posredovanje međunarodnog izaslanika Lakhdara Brahimija, nakon dana odgode i žestokih međusobnih optužbi.

Cilj razgovora u Ženevi je pokrenuti političke pregovore o završetku gotovo trogodišnjeg rata u Siriji koji je odnio 130.000 života, raselio trećinu od 22 milijuna Sirijaca i destabilizirao širu regiju.

"Prvi sastanak je završio. Brahimi je govorio 30 minuta i nitko od izaslanika nije rekao ništa", izjavio je oporbeni predstavnik Anas al-Abdah.

Dva izaslanstva ušla su i izašla iz prostorije kroz različita vrata, dodao je Abdah i najavio drugi sastanak o humanitarnim pitanjima za 15 sati po srednjoeuropskom vremenu. Po njegovim riječima, Brahimi je rekao da će se prva dva dana pregovora baviti deblokadom civila u gradu Homsu, prekidu vatre i pristupu humanitaraca nekim mjestima.

"Brahimi nam je rekao da je ovo politička konferencija...na temelju Ženeve I", rekao je Abdah misleći na završnu izjavu sa sastanka održanog u lipnju 2012. u kojoj se poziva na osnivanje prijelazne vlade, što vlast u Damasku odbija.

Mirovna konferencija gotovo je propala u petak kada su trebali početi izravni pregovori, a spasio ju je Brahimi koji je uspio uvjeriti dva izaslanstva da se usredotoče na pitanja oko kojih je moguć brzi dogovor. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter