Prvi iz Istre krenuli u obranu domovine

Predstavnici istarskih OPG-ova na pulskoj tržnici 
Predstavnici istarskih OPG-ova na pulskoj tržnici 

Upravo u Valbandonu 27. srpnja prije 26 godina postrojili su se istarski policajci ustrojeni u specijalnu jedinicu policije ratnog naziva Bak i prvi iz Istre krenuli u obranu domovine. Pod vodstvom zapovjednika Skendera Hasimija otišli su na banijsko ratište. Kroz jedinicu je u ratno vrijeme prošlo 78 policajaca iz Istre, a tijekom rata poginulo je pet njenih pripadnika, dok je jedan poginuo prilikom razminiranja.

Večeras opet su se okupili na istom mjestu. Svečanost je započela misom koju su predvodili biskup u miru monsinjor Ivan Milovan, don Ivo Borić te policijski kapelani Ilija Jakovljević i Ozren Bizek. Nakon toga održano je svečano postrojavanje, a smotru je obavio ratni zapovjednik Božo Kirin. Nakon hrvatske i istarske himne koje je otpjevao Zoran Tomaić, prisutnima se obratio predsjednik Udruge i zadnji zapovjednik jedinice Mladen Blašković.

Ratna zadaća

- Ovo je bila prva jedinica iz Istre. Prvi branitelji koji su s ovog prostora krenuli u obranu suvereniteta Republike Hrvatske. Odmah smo dobili ratnu zadaću. Banijsko ratište! U srpnju i kolovozu 1991. godine zauzeli smo položaje u selima Pecki, Šatornja, Gređani, Topusko, branili Sisak, Petrinju i ostala mjesta na Banovini. U listopadu smo osvajali vojarnu u Samoboru. Do kraja te odlučujuće 1991 godine imali smo vrlo značajnu ulogu, očuvanje mira u Istri, od blokada vojarni JA, sprečavanja raznih incidenata sve do odlaska JA s našeg poluotoka. Branili smo Banovinu, Slavoniju, Liku, Dalmaciju, te gotovo da i nije bilo prve crte bojišnice na kojoj nismo bili, rekao je Blašković. - Zajedno sa svojim suborcima specijalcima i hrvatskom vojskom probijali smo prve crte u vojno-redarstvenim akcijama Maslenica, Medački džep, Bljesak i konačnoj akciji Oluji.

Nakon Oluje angažirani su na čišćenju ratom zahvaćenog terena od raznih terorističkih skupina, uklanjanje ubojitog streljiva i mina. Sudjelovali su i u mirnoj reintegraciji hrvatskog Podunavlja.

Časno i pošteno

- Danas kad podvučemo crtu, moram naglasiti da smo svoj vojnički posao izvršili časno i pošteno, a policijske zadaće visoko profesionalno. Zato danas svatko od nas s pravom može biti ponosan na svoj ratni put, osjećati se vrijedno i dostojanstveno, kao čovjek, kao vojnik, kao profesionalac, kao pobjednik, naglasio je Blašković. Kako smo tih ratnih godina bili puni energije, nacionalnog zanosa. Čuvali leđa jedan drugome, neka nam ta snaga nikad ne nestane! Pozivam vas i danas. Okrenimo se budućnosti! Svatko od nas treba razmisliti kako ja kao pojedinac mogu doprinijeti da ovo naše društvo bude još bolje. Specijalci su se u ratu iskazali i dokazali. Bili smo dobri vojnici! O specijalcima i tada i danas čuje se samo dobro. Ostanite takvi, zaključio je Blašković.

Nazočnima se obratio i izaslanik predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, bojnik Jožek Štignjedec, kao i načelnik PU Istarske Dragutin Cestar. Nakon protokola održano je druženje i domjenak na terasi Valbandona. (GI)


Podijeli: Facebook Twiter