Prvi Istarsko-irski festival u subotu u Fažani

Franko Krajcar i Paul O'Grady (M. RADIĆ)
Franko Krajcar i Paul O'Grady (M. RADIĆ)

Glavni trg u Fažani, pored crkve, bit će u subotu u znaku prvog Istarsko-irskog festivala koji će trajati cijeli dan a uključivat će ples, radionice, književnost, irsku kavu i naravno, živu svirku a sve će to povezati dvije udaljene kulture. Iza ovog projekta stoji najpoznatiji istarski Irac Paul O'Grady i poznati istarski multiinstrumentalist Franko Krajcar.

- Ideja se rodila uz pivu, u Vodnjanu. Upoznao sam se s Frankom, a on jako voli irsku glazbu, priča nam O'Grady koji je bio uključen u organizaciju velikih festivala povodom Dana sv. Patrika, te je htio i dalje promovirati irsku kulturu.

"Razgovarao sam s Frankom koji voli i istarsku glazbu i druge kulture i zaključili smo da bi mogla biti zabavna ideja da približimo dvije kulture. Iako živim u Vodnjanu, Fažana je poput mog stražnjeg dvorišta, moja supruga radi na Brijunima, a u Fažani su jako profesionalni kada je o organizaciji riječ, kaže O'Grady.

- Ovo je totalno spontani početak i ovaj put ćemo malo spojiti dvije kulture. Bit će tu KUD Ulika i Paulovi plesači Irish Maiden koje podučava u Zagrebu i Puli, nastupit će Slip, odličan bend iz Zagreba i moja grupa Indivia.
 
Na trgu će od 10.30 biti čitanja i degustacije irske kave nakon čega se program seli u hotel Marina gdje se čitanje nastavlja, a O'Grady će demonstrirati kako se irska kava sprema.

Jutarnji dio programa uveličat će pjesnici iz udruge Dim, a bit će tu istarske i irske poezije. U 19 sati zaplesat će članovi KUD-a Ulika i grupe Irish Maiden a moći će se uključiti svi zainteresirani, pa i roditelji s djecom koji žele probati irske i istarske plesove.

Slijedi polusatna radionica gdje će djeca izrađivati male suvenire i bojati pod vodstvom Edite Ćuić iz vrtića u Valbandonu. U 20.30 oni koji su nešto naučili na radionici plesa moći će to i pokazati uz članove Ulike i Irish Maidena. U 21.15 nastupa zagrebačka grupa Slip za koju O'Grady kaže da najbolje izvodi tradicijsku irsku glazbu u Hrvatskoj što miješaju s makedonskim ritmovima i odlični su uživo.

Petnaest minuta rezervirano je i za samog O'Gradyja koji će u 22.15 uz gitaru izvesti nekoliko tradicionalnih irskih pjesama da bi od 22.30 do ponoći zasvirala grupa Indivia predvođena Frankom Krajcarom koja će publiku zabaviti spojem etna i rocka. O'Grady se nada i da će na kraju svi glazbenici zajedno zasvirati u jednom sessionu. (M. RADIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter