Prvi istarski balzamicni ocat

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ovih je dana dvojac Andi Šipetic i Dejan Milic iz svog podruma Demian u Loboriki na tržište lansirao male crne bocice prvog istarskog, a ujedno i hrvatskog, balzamicnog octa. Zanimljiv proizvod uskoro bi se trebao naci na stolovima istarskih restorana i konoba, kao novi, autohtoni zacin salatama i drugim jelima.

"Ocat je napravljen na bazi motovunskog terana i malo merlota. Barikira se u bacvama i obogacuje šljivama. Od prvog smo dana za njega registrirani, ali nas je bilo malo strah proizvoditi da netko ne kaže da je mladim vinarima propalo vino pa sad prodaju ocat. Ovo je istarski ocat u pravom smislu rijeci", rekao je Andi.

Buduci da je Andi bivši zdravstveni radnik, ispricao nam je da je jedan njegov pacijent Talijan bio i direktor kantine balzamicnog octa.

"Rekao mi je da nikad necu dobiti recept. Kad se kod njih u obitelji rodi dijete, ocat se prelije u drugu, novu bacvu. Koriste se bacve od trešnje, akacije ili hrasta. Talijanski je "aceto balsamico" zašticen proizvod. Naš balzamicni ocat punjen je u boce od jednog decilitra i vrlo je aromatican te se dobro slaže sa svom hranom. Treba ga kušati bez kruha, na žlicu", rekao je Andi.


Podijeli: Facebook Twiter