Prvi hrvatski satelit u Zemljinoj orbiti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dvadesetak studenata, tehnicara, inženjera i astronoma u nedjelju je u Cakavskoj kuci u Žminju razgovaralo o prvom hrvatskom svemirskom programu "Astronautika" koji je pokrenula i provodi astronomska udruga Vidulini. Zadatak je izraditi i lansirati pikosatelit radnog naziva Istrasat-Cropsat te ga održavati u Zemljinoj orbiti.

Lansiranje hrvatskog satelita u Zemljinu orbitu, prema rijecima Marina Tumpica, predsjednika udruge, moglo bi se dogoditi do kraja ove godine.

- Nažalost, u Hrvatskoj ne postoji nikakva državna institucija koja bi se bavila slicnim programima pa smo pokrenuli ovaj projekt kako bi i naša zemlja ušla u red visokotehnoloških zemalja i bila aktivna pripadnica takozvanog svemirskog kluba, rekao je Tumpic.

- Rijec je o prvoj hrvatskom znanstvenoistraživackom i edukacijskom projektu, a naša je ideja iskoristiti ljudske i tehnološke potencijale kako bismo se organizirali i formirali agenciju za svemirska istraživanja.

Uz ovaj i ostale projekte, astronomska udruga Vidulini radi na edukaciji i popularizaciji svemirskih tehnologija projektiranja, i to uglavnom putem web stranice www.astronautika.com.


Podijeli: Facebook Twiter