Prvi Hrvati vratili se iz Libije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Igor Mamic i Boško Lovric, radnici «Geofizike» koji rade u glavnome libijskom gradu Tripoliju, neozlijedeni su se veceras iz Libije vratili u Hrvatsku, samo sat nakon što su u okolici libijskoga grada Marade nepoznati oteli pet terenskih vozila «Geofizike».

«Iz Libije smo poletjeli u ponedjeljak oko 11 po hrvatskom vremenu. Svi djelatnici «Geofizike» su dobro i plate plan evakuacije. Situacija u Tripoliju užurbana je i napeta, ali mi izgrede nismo vidjeli. Proteklih dana, navecer je bilo nemira, ali danju nismo vidjeli ništa strašno», izjavio je novinarima u zagrebackoj zracnoj luci Boško Lovric. Igor Mamic odbio je dati izjavu. Njih dvojica sletjeli su u Zagreb redovitim zrakoplovom iz Beca, kamo su stigli iz Tripolija.

Željko Došen, radnik «Geofizike» koji iz Zagreba organizira evakuaciju radnika koji rade u Libiji, izjavio je novinarima kako je pet nepoznatih ljudi u ponedjeljak oko 20 sati iz kampa «Geofizike» kod Marade otelo pet terenaca «Mitsubishi», ali nikoga od radnika nisu napali. «Geofizika» u Libiji ima 137 radnika. U utorak bi ih se u Hrvatsku preko Franfurta, Beca i Rima trebalo vratiti njih 34. «Geofizika» u Libiji radi na cetiri lokacije, oko Banivalida, Marade te na dva projekta oko Zilaha. Vecina ce se radnika privremeno smjestiti u kampu u Zilahu, i ondje ce cekati razvoj situacije. Radovi su privremeno prekinuti.

«Geofizika» u Libiji radi na seizmickim radovima, kazao je Došen. Kazao je i da je suradnja s Ministarstvom vanjskih poslova i europskih integracija «odlicna», te da suraduju s Viaduktom, Croscom i Strabagom, kako bi koordinirali evakuaciju.

U ostalim tvrtkama nisu bili tako s(p)retne ruke, pa radnici Montmontaže, Inine tvrtke Crosco i Viadukta cekaju da libijske vlasti dozvole slijetanje izvanrednih linija u Tripoli, kako bi se ukrcali u privatne avione koje njihove tvrtke imaju u pripremi. U Ministarstvu vanjskih poslova osnovan je krizni stožer koji zajedno s tvrtkama koje posluju u Libiji pokušava vratiti hrvatske radnike na sigurno. Petsotinjak hrvatskih državljana trenutno se nalazi u Libiji, njih 380 radi u tim tvrtkama, još 50-ak radi u stranim poduzecima a ostali imaju dvojno državljanstvo.

U najgoroj su poziciji radnici Montmontaže koji su ostali u Benghaziju, gradu gdje vode najvece bitke. Njih trinaest još je u nedjelju zatražilo pomoc u evakuaciji no problem je što je avion koji je Montmontaža osigurala za tu priliku još uvijek prizemljen u Zagrebu jer nema dozvolu za slijetanje u Banghazi.

- Djelatnici Veleposlanstva u Tripoliju u kontaktu su s veleposlanstvima Njemacke i Turske i dogovaraju zajednicko povlacenje radnika iz Banghazija u kojem je sigurnosno stanje najteže. S obzirom da je aerodrom zatvoren, preporuceno im je da ne napuštaju objekt u kojem se nalaze, a u kojem ce im se uskoro pridružiti i dio njemackih radnika - tvrdi glasnogovornik MVP-a Mario Dragun.

Osim aviona u Zagrebu, za prijevoz radnika Montmontaže spreman je i avion na Malti, koji takoder ceka dozvolu za slijetanje u Benghazi. U Libiji je i 77 radnika Inine tvrtke Crosco, njih 18 je u Tripoliju, još 26 je u blizini Kufre, dok je 33 radnika u sigurnijem predjelu Jalu. U MVP-u tvrde kako nisu samo Hrvati osudeni na cekanje zrakoplova spasa u Libiji.


Podijeli: Facebook Twiter