Prvi festival "Život pun mogućnosti"


Prvi festival "Život pun mogućnosti" održan je ovog petka u Dnevnom boravku Rojca. Predstavnici udruga, organizacija civilnog društva, centara za socijalnu skrb, Istarske županije, gradova i općina, osobe s intelektualnim teškoćama i drugi građani imali su prigodu doznati više i ukazati kako pomoći osobama s invaliditetom da postanu što samostalnije, uključenije i doprinesu društvu koje ih treba prihvaćati u svjetlu njihovih mogućnosti, a ne ograničenja. Dio je to istoimenog EU projekta posvećenog socijalnim uslugama u zajednici za osobe s invaliditetom, s posebnim naglaskom na odrasle s intelektualnim teškoćama, kojeg su početkom prošlog srpnja pokrenuli Centar za inkluziju i podršku u zajednici, kao prijavitelj, te partneri - Grad Labin, Udruga za pomoć osobama s mentalnom retardacijom Istarske županije i Udruga za promicanje stvaralaštva Artstudio. Pridruženi suradnici na projektu su Istarska županija, centri za socijalnu skrb iz Labina i Pule te Volonterski centar Istra. Na Festivalu je, osim održanih niza prezentacija i panel rasprave, u predvorju Rojca postavljen info punkt na kojemu će se i idućih dana zainteresirani moći informirati o projektu.

- Želimo upozoriti javnost na važnost uključivanja osoba s invaliditetom u život zajednice. U Hrvatskoj, nažalost, još uvijek prevladava institucionalna svijest o potrebi zaštite takvih osoba, ali izoliranost za nikog nije dobra, već im treba pružiti samo onaj oblik pomoći koji im je zaista potreban i omogućiti da "izađu", zaposle se, volontiraju i doprinesu društvu, rekao je Ozren Catela, predsjednik Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Istre i voditelj projekta.

Posebno se osvrnuo na potrebu prilagođavanja zakonodavstva kako osobe s invaliditetom zapošljavanjem ne bi izgubile pravo na pomoć koju ostvaruju na osnovu svog invaliditeta.

Davorka Maras - Tkačuk, pomoćnica pročelnice županijskog Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb, govorila je o zaštiti i unapređenju kvalitete života osoba s invaliditetom kao prioritetnom području zdravstvene i socijalne politike Županije. Napomenula je da su još uvijek najveća kočnica predrasude poslodavaca i podsjetila da je Županija s Gradom Pulom i Savezom samostalnih sindikata Hrvatske osnivač zaštitne radionice Tekom Nova u kojoj je zaposleno 16 osoba.

Ivana Azenić Dubravčić, predsjednica Udruge za osobe s intelektualnim oštećenjem "Golubica" iz Vukovara, rekla je da ostvaruju poludnevni boravak za 18 i organizirano stanovanje za trenutno 13 osoba u dva objekta kupljena vlastitim i kreditnim sredstvima. Lani je udruga od Grada Vukovara dobila 35 tisuća kuna, a od Vukovarsko - srijemske županije pet tisuća, dok temeljem ugovora s Ministarstvom socijalne politike i mladih dobivaju određeni iznos po svakom uključenom korisniku za koje organiziraju i izlete, ljetovanja, jahanja i druge aktivnosti.

Dimitrij Sušanj, savjetnik za odgoj i obrazovanje Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Umaga, predstavio je njihove socijalne usluge. Jovana Prusac Fabris, suradnica Udruge za promicanje stvaralaštva Art studio, pričala je o izuzetno pozitivnom iskustvu njihove udruge s inkluzivnim volontiranjem.

Program je uključivao i izlaganje o empatiji i nevladinom sektoru Stanka Blatnika iz Instituta za simbolnu analizu i razvoj informacijskih tehnologija iz slovenskog Velenja te iznošenje osobnih iskustava Nevena Kresine i Jadrana Balenovića, korisnika Centra za inkluziju i podršku u zajednici. (Kristina FLEGAR, Snimio Milivoj MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter