Prvi festival istromletackog narjecja u Bujama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prvi Festival dell'istroveneto/Festival istromletackog narjecja održat ce se u petak i subotu u Bujama u organizaciji Grada i uz podršku Istarske županije, Talijanske unije i Narodnog sveucilišta iz Trsta, a pod pokroviteljstvom Regije Veneto.

Manifestaciju su novinarima predstavili bujska dogradonacelnica Marianna Jelicich Buic, županijski procelnik za kulturu Vladimir Torbica i predsjednik Izvršnog vijeca Talijanske unije Maurizio Tremul.

- Cilj nam je ocuvati, promovirati i valorizirati narjecje koje je sastavni dio naše kulturne baštine i povezuje Hrvatsku, Sloveniju i Italiju. U buducnosti planiramo kreiranje online rjecnika od materijala iz dosadašnjih publikacija, usmene književnosti, svjedocanstava i novih istraživanja, objasnila je Jelicich Buic.

Torbica je napomenuo da kroz županijsku kulturnu strategiju nastoje poduprijeti po jedan kvalitetan program u svakom istarskom gradu, a za ovu inicijativu Grada Buja i njegove dogradonacelnice procijenili su da je "kockica koja nedostaje u našem mozaiku kulture".

Ono što dugorocno žele postici je da se istromletacko narjecje ponovno snažnije afirmira te da bude ne samo pod zaštitom Hrvatske i Slovenije, vec i UNESCO-a.

- Posebno mi je drago što nam se pocelo javljati mnogo ljudi koji žele doprinijeti festivalu. Otvoreni smo za nove ideje i suradnje, porucio je.

Tremul ke ukazao na znacaj povezivanja Venecije, Veneta i ovog dijela Jadrana, cime se ova inicijativa uklapa u puno širi kulturni kontekst te se ponadao da ce u buducnosti istromletacko narjecje biti zastupljeno i u hrvatskim i slovenskim školama. Jer, kako je rekao, "kad umire jedan jezik, kultura, identitet, citav teritorij se osiromašuje".

Festival se za publiku otvara u petak u 17.30 sati u gradskom kazalištu kazališnom smotrom "Su e xo pel palco", u kojoj ce sudjelovati desetak dramskih skupina i kazališnih družina iz zajednica Talijana iz Istre, Rijeke, Slovenije te iz Muggie.

Uslijedit ce, u atriju Puckog otvorenog ucilišta, nastup skupina I Toca Mi iz Mire i Teatro Club iz Mirana (Venecija) s tradicijskim pjesmama i plesovima te isjeccima iz kazališnih predstava.

U subotu u 10 sati u sjedištu ZT-a održat ce se tematski okrugli stol "Sto parlar che dura - incontro con l'istoveneto", koji prireduje rijecki Edit, u suradnji s Odjelom za talijanistiku Sveucilišta Jurja Dobrile iz Pule. U 16 sati bit ce dodijeljene nagrade za književni "Speta che te conto…" i videonatjecaj, a uslijedit ce bogat kulturno-umjetnicki program.


Podijeli: Facebook Twiter