Prvi DVD posvecen istroromanskom dijalektu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prvi u seriji multimedijalnih DVD-a koji ce biti izdani u sljedecih nekoliko godina u sklopu projekta revitalizacije dijalektalne i glazbene baštine Istre "Panphonia Istriana, Istarsko mnogozvucje" posvecen je istroromanskom dijalektu. Osnovna ideja projekta je približiti dijalektalnu govornu, pisanu i glazbenu tradiciju modernom umjetnickom konzumentu te na taj nacin pridonijeti ocuvanju arhaicnih istarskih dijalekata i njihovog kulturološkog zaleda.

- Prvi je DVD posvecen istroromanskom koji se još uvijek govori u Rovinju, Vodnjanu, Balama, Fažani, Galižani i Šišanu, a svaki od sljedecih DVD-a bit ce posvecen odredenom istarskom dijalektu. Ovaj je dijalekt predstavljen na artisticki nacin jer je dijalekt jezik osjecaja, osjecaj je jezik duše, a duša je pak jezik kulture. Ideja je bila privuci pažnju i napraviti projekt koji ima logicnu cjelinu, a koji ce na kraju rezultirati i enciklopedijom. Ovim DVD-om želimo pobuditi interes za to veliko bogatstvo ne samo lokalnog stanovništva, vec prenijeti zvuk kao vibraciju koja je osnova komunikacije i na druge. Bitno je prenijeti emociju bez obzira na to da li se razumije jezik, rekla je Tamara Obrovac koja je pojasnila da je upravo iz tih razloga DVD trojezican, pa kao takav može služiti, izmedu ostalog, i u turisticke svrhe.

- Istra je puna simbola, malvazije, pršuta, Tamare Obrovac, pa tako zajedno s "ca, a bo i a ma" sve cini naš dijalekt. Ovakvim projektom s Tamarom Obrovac na celu naš ce govor i dijalekt biti sacuvani. Smatram da je to do sada najbolje ucinjeno. Istra je planet gdje se govore dijalekti koji se razlikuju od sela do sela što predstavlja neizmjerno kulturno bogatstvo, male istarske mikrokozme, rekao je župan Ivan Jakovcic koji je autorima cestitao na projektu.

Producent projekta, koji je u potpunosti financirala Istarska županije, je umjetnicka organizacija Transhistria Ensemble s Tamarom Obrovac na celu, Dubravka Svetlicic je urednica, glazbeni urednik Dario Marušic, graficko i video oblikovanje potpisuje Matija Debeljuh, animaciju i programiranje Ivan Andriollo.


Podijeli: Facebook Twiter