Prvi dan školske godine u Livadama bez školskog zvona

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

Veselo školsko zvono najavilo je početak nastave u školama diljem Hrvatske, ali ne i u Livadama. Stoljetna škola ostala je bez učenika, a Livade bez škole. Velebna školska zgrada stavila je ključ u bravu. Područna škola Livade 2015./2016. školske godine izgubila je "status" osmogodišnje škole i postala četverogodišnja. Prošle školske godine polazila su je tri učenika četvrtog razreda koji su upisali peti razred u Područnoj školi Vrh.

Nijedan prvašić ove godine

- Ove školske godine nemamo niti jednog prvašića i Područna škola Livade ostala je bez učenika. Posebno mi je žao jer je to škola koju sam pohađala i u kojoj sam po završetku studija 20 godina predavala, ali na žalost, takva je situacija, sve manje je djece, na malom području velik je broj škola koje pružaju bolje uvjete, kaže ravnateljica Osnovne škole "Vazmoslav Gržalja" u Buzetu Jadranka Bartolić Muzica. Područna škola Livade djelovala je u sastavu buzetske škole, a nalazi se na području oprtaljske općine.

Kažu da za male sredine škola život znači pa u Livadama nisu zadovoljni što su ostali bez nje jer kada se škola jednom zatvori, jako se teško otvara. Ema Cotić bila je učiteljica i nastavnica hrvatskog jezika prvo u Gradinjama, a potom u Livadama i u Buzetu. U Livadama je radila čitavo desetljeće i emotivno je vezana uz ovu područnu školu. Na pitanje kako doživljava njeno zatvaranje, 75-godišnja Ema nam je kratko odgovorila: "Jako teško".

- Već dugo živim u Livadama. Moja djeca, a potom i unuci su išli ovdje u školu. Otkako sam ovdje, od 1961., zatvorila se najprije škola u Gradinjama i to sam jako teško doživjela, a sada se zatvara i ova što mi je još i teže jer bez mladih nema perspektive. Mislim ipak da djece ima, samo su se raštrkala u okolne škole, netko u Buzet, netko u Oprtalj, netko u Motovun ili u talijanske škole, a razvoze ih kombijima i autobusima. U Livadama su se jako borili da se 1901. godine otvori hrvatska škola i upravo se zbog toga trebalo više zauzeti da se sada ne zatvori, rekla nam je Ema.

Imali zubara, liječnika?

Lido Ivančić, svježe umirovljeni kuhar koji je 22 godine radio u Buzetu i 20 godina u Istarskim toplicama, kaže da sa susjedima često komentira zatvaranje škole. "Sjednemo poslijepodne u hlad i komentiramo da nije trebalo doći do toga.

Roditelji su slali svoju djecu u okolne škole pa su tako prošle godine u Livadama bila samo tri učenika, moja unuka, Melisa Ivančić i dva učenika iz Zamaskog Dola", priča nam Lido. U Livadama danas živi 170 stanovnika, a iako je ovo naselje u dolini rijeke Mirne doživjelo investicijski i turistički zamah, uz ostalo i kroz privatnu inicijativu Guinnessovog rekordera tartufara Giancarla Zigantea, mladih ima malo.

- Oprtaljska općina nema industrije, već samo turizam, no po meni turizam ne nosi neki velik prosperitet, mišljenja je Ema Cotić. Mještani Livada najviše rade u Cimosu u Buzetu, u Istarskim toplicama gotovo nitko, dio ih se bavi tartufarenjem. "U Livadama su danas četiri ugostiteljska objekta, a nekada smo imali zubara, liječnika, matični ured", nabrajaju naši sugovornici. Livade koje krasi epitet Centra svijeta tartufa već se desetljećima suočavaju s nepovoljnim demografskim kretanjima koje sada, kažu nam u šali, ne može zaustaviti niti afrodizijačka gljiva jer su takvi trendovi odraz nekih događanja iz prošlosti.

Izgubili i četiri generacije

- Žalosno je kada se zatvaraju škole. To je vrlo loše za mjesto. Utjecaj je to politike prošlih vremena koja je pogodovala da se razvijaju veći centri s intencijom da će se potom razvijati i selo i ruralna područja. Mi kao lokalna samouprava zadnjih dvadesetak godina ulažemo u infrastrukturu, u stvaranje boljih uvjeta za život i rad na ovim područjima, no trebat će proći još 20-ak godina da se oporavi ono što je kroz ekonomske migracije 60-ih, 70-ih godina prošlog stoljeća uništeno.

Ljudi su u potrazi za zaposlenjem odlazili u velike gradove, a mi smo izgubili možda i četiri generacije i zato nemamo niti mlade ljude koji bi mogli zasnovati obitelj i imati djecu. Na upisnom području livadske škole je oko 400 stanovnika, no sve su to domaćinstva koja ili imaju veliku djecu ili su starije životne dobi ili su mladi koji još nisu osnovali obitelj, reći će oprtaljski načelnik Aleksander Krt. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)



Podijeli: Facebook Twiter