Prvi concept 1 našao kupca u Španjolskoj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prvi primjerak najbržeg električnog automobila na svijetu concept 1 bit će za dva tjedna isporučen kupcu u Španjolskoj nakon čega se kreće u njegovu proizvodnju, najavio je u HTV-ovom Dnevniku 3 hrvatski inovator koji je osmislio taj automobil Mate Rimac.

Svaki se automobil radi po narudžbi, kazao je Rimac, dodavši da ih planiraju proizvoditi 15 do 20 na godinu.

Zasad smo zaprimili nekoliko prednarudžbi a prvi auto ide u Španjolsku, rekao je Rimac, koji nije želio otkriti ime naručitelja objasnivši da zbog velikog iznosa kupac odlučuje hoće li to objaviti.

Ispričao je da kompletan automobil nastaje u njihovoj tvornici u Svetoj Nedjelji.

Automobilski biznis, dodao je, samo je jedan segment njihovog posla jer se bave i razvijanjem tehnologije pogonskih sustava za druge proizvođače, poput motora i baterija.

"Automobilski biznis je dosta težak, potrebne su velike investicije i zato smo se odlučili na skuplje modele i manje serije jer su potrebna manja ulaganja", kazao je taj mladi inovator.

Cilj im je, dodao je, svake dvije do tri godine povećavati proizvodnju novim modelima nižih cijena.

Concept 1, osmišljen prije tri godine, privukao je lani u rujnu veliku pozornost na sajmu automobila u Frankfurtu, a prema HTV-u Bloomberg ga je uvrstio među najbolje što je obilježilo 2012.

Pokreće ga motor od tisuću konjskih snaga, dostiže brzinu od čak 305 kilometara na sat, pri čemu brzinu od 100 kilometara na sat dostiže u svega 2,8 sekundi. S jednim punjenjem baterije može prijeći 600 kilometara. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter