Prvi bageri stigli na Kaštijun

Priprema terena za miniranje (M. MIJOŠEK)
Priprema terena za miniranje (M. MIJOŠEK)

Ovih su dana krenuli prvi radovi u cilju izgradnje budućeg županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun. Jučerašnjim obilaskom terena u to smo se i sami uvjerili. Iako je europski novac u iznosu od 26 milijuna eura za izgradnju odlagališta već dugo spreman, još se čekaju građevinske dozvole bez kojih izvođač - grčka tvrtka Helector S.A. u konzorciju s domaćom tvrtkom GP Krk - ne može krenuti sa svim planiranim radovima.

Nedavno je Ministarstvo graditeljstva odobrilo prve dvije građevinske dozvole, a kao što je poznato, gradnja centra će se izvoditi u sedam faza, odnosno na temelju sedam građevinskih dozvola. Nakon što su dvije dozvole postale pravomoćne, prijavljen je početak radova, pojašnjava direktorica tvrtke Kaštijun Vesna Dukić.

Po njenim riječima, izvođač radova sada priprema teren za gradilište. Obavljaju se dodatna geotehnička istraživanja te se postavljaju privremene ograde. Počela je i gradnja privremenih priključaka, a montiran je i kontejner za potrebe izvođača i nadzora.

- Potom će početi iskopi polja za odlaganje. U cilju određivanja tehnologije miniranja, na terenu se obavljaju probna miniranja, veli Dukić.

Ugovor o izvođenju radova obuhvaća projektiranje za svih sedam faza, a izvođač je dužan  sagraditi ulazno-izlazne zone gdje će se nalaziti uređaj za obradu otpadnih voda, reciklažno dvorište, servisni centar te upravna zgrada i trafostanica. Tu je i postrojenje za mehaničko-biološku obradu otpada s pripadajućim filtrima i opremom, polje za neopasni proizvodni otpad i ono na kojem će se odlagati ostaci nakon obrade komunalnog otpada.

- Oko odlagališta se gradi protupožarna prometnica i obodni kanal za prikupljanje oborinskih  voda. Tehnologija na svakom odlagalištu podrazumijeva odlaganje u slojevima i sekcijama koje obuhvaćaju manju površinu unutar polja, odnosno formiraju se takozvane kazete, veli Dukić.

Poznato je da izvođač ima rok od 855 dana za završetak svih radova od dana sklapanja ugovora koji je potpisan u prosincu 2011. godine. U skladu s time, centar treba biti gotov najkasnije do sredine iduće godine, kada se treba zatvoriti i sadašnje odlagalište, na kojem, kako neslužbeno doznajemo, ima mjesta još do kraja godine. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter