Prvi asfalt na rotoru u Šijani


Počelo je postavljanje asfaltnog sloja na gradilištu rotora. Asfaltiranje koje će Puljanima označiti toliko priželjkivano povezivanje i smanjenje gužvi započelo je na kraku budućeg rotora između Arube i Lidla te je nastavilo na samom kružnom toku.

Intencija je, barem prema viđenom na gradilištu, povezati Labinsku ulicu s obilaznicom preko rotora da bi se smanjio pritisak i nepregledne kolone u Labinskoj, Mutvoranskoj i Vitasovićevoj ulici, odnosno kod Kauflanda na križanju s Ulicom 43. istarske divizije.

Za sada rubnjaci nisu još uvijek postavljeni na dionicu od kružnog toka do skretanja za Mercator, odnosno Ulicu Valica, te u dijelu obilaznice od kružnog toka prema industrijskoj zoni, gdje se trenutno polažu velike cijevi kanalizacijskog kolektora. Stoga pretpostavljamo da je navedeni koridor koji će se ubrzo otvoriti za promet upravo potez Labinska - rotor - obilaznica.

No, to je samo trenutni izgled gradilišta jer iz Hrvatskih cesta još jednom naglašavaju da su s izvođačima dogovorili puštanje u promet četiri prometna kraka kružnog toka te sam rotor do 15. srpnja, odnosno za deset dana, dok bi se peti krak rotora (krak koji prolazi pored Plodina i Kauflanda) pustio u promet naknadno.

Na gradilištu je, pak, bilo neuobičajeno živo, ako se prisjetimo učestalih prigovora građana da je proteklih mjeseci zjapilo prazno, pogotovo nakon 17-18 sati. S druge strane činjenica je da je u cijelo gradilište ugrađena veliku količina cijevi, kako odvodnje tako i vodoopskrbe, ali i drugih podzemnih instalacija.

Dok su šleperi nakrcani asfaltom strpljivo čekali svoj red za iskrcaj, preostali strojevi i radnici ubrzano su polagali asfalt. Krenulo se na novom kraku između Lidla i Arube te polako prema kružnom toku i ostatku gradilišta. U međuvremenu su drugi strojevi pripremali podlogu samog kružnog toka koji je, pogotovo s visine, (pre)velik, promjera 70 metara. Za sada je ispunjen kupovima zemlje i šljunka pa djeluje nepregledno, no, uskoro bi se i taj materijal trebao odvesti s gradilišta.

I dok smo za krak prema Mercatoru i onaj prema Industrijskoj zoni već napisali da su u tijeku radovi, na kraku prema Šijani, između Plodina i Kauflanda, trenutno je zatišje. Prema najavama iz Hrvatskih cesta, taj dio trebao biti zgotovljen početkom kolovoza, a ne za Veliku Gospu kako se predviđalo jer se odustalo od izgradnje sporedne vodovodne mreže. Trenutno su na taj krak dostavljene velike kanalizacijske cijevi za polaganje kolektora, a spominje se da je on najzahtjevniji upravo zbog polaganja kolektora na najdubljem dijelu.

Duž Labinske ulice sve do Mercatora bile su nepregledne gužve pa je jasno da praktički svi zajedno jedva čekaju otvaranje ulaza u grad. Osim samog rotora kojim će se prometovati, novost će biti i zatvaranje izlaza Labinske ulice na obilaznicu. Vozila će iz ove ulice novim krakom rotora koji je upravo asfaltiran voziti na kružni tok i dalje na obje strane obilaznice. Upravo stoga u prošlosti na raskrižju obilaznice i Labinske nije realiziran plastični kružni tok. (G. ROJNIĆ, snimio D. MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter