Prvenstvo zapocelo danom žalosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Otvoreno prvenstvo Hrvatske u preletima zapocelo je u subotu navecer kratkim ceremonijalom otvaranja u rockom Domu kulture. Zbog grmljavinskog nevremena i vjetra pracenog kišom, kao i nemilog dogadaja u kojem je leteci iznad mjesta Brest, kod istarske strane tunela Ucka, smrtno stradao slovenski letac paraglajderom Ivan Žigo, danas se nije letjelo vec su sudionici natjecanja nedjelju proglasili danom žalosti.

Na jutarnjem okupljanju u Domu kulture, sjedištu natjecanja, prisjetili su se stradalog kolege. Vidno šokirani nemilim dogadajem natjecatelji su nagadali o uzrocima njegova stradavanja. Slovenski letac iz Portoroža, rodom s otoka Raba, smrtno je stradao u subotu poslijepodne prilikom rekreativnog leta. Iskusan letac clan je Kluba letenja "Tici". Nakon pada na liticu iznad Bresta, još je bio živ i uspio je pozvati pomoc. Spasilacke ekipe brzo su krenule, no nesretni letac podlegao je ozljedama.



- To je prvi smrtni slucaj na podrucju djelovanja Kluba slobodnog letenja "Tici" i drugi na istarskom podrucju. Paraglajding je opasan sport. Iskustvo je velika stvar, ali pocneš biti siguran u sebe. Dovoljno je da malo popusti koncentracija i upravo to opuštanje košta. To je osobno koštalo i mene, izjavio je predsjednik "Tica" Jožef Rabic koji je i sam doživio dvije teške letacke nezgode.

Letovi državnog natjecanja trebali bi zapoceti u ponedjeljak i nastaviti se iducih dana što ce takoder ovisiti o vremenskim prilikama, a odvijat ce se na startovima Raspadalica iznad Buzeta i Brgud na Ucki. U subotu, 24. srpnja, u vecernjim satima u Rocu ce se održati podjela nagrada najboljim pilotima i ceremonija zatvaranja «Istra Opena 2010.». Na natjecanje se prijavilo 45-pilota, vecinom iz Hrvatske i Slovenije, ali i iz Rusije, Madarske i Italije.


Podijeli: Facebook Twiter