Prve nagrade Adrijani Šuran i Tei Paškov Vukojevic

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Deseti medunarodni slikarski natjecaj Istrart, koji su u povodu dana bujskog zaštitnika Svetog Servula priredili Pucko otvoreno ucilište i Turisticka zajednica, pod pokroviteljstvom Grada Buja, okupio je proteklog vikenda 70-ak umjetnika i kreativaca iz Hrvatske, Slovenije i Italije.

Sudionici su okupirali povijesnu jezgru, stvarajuci i izlažuci stotinjak slika duž ulice Villa, sve do starog groblja svetog Martina, te na Trgu slobode, gdje su se zatim družili uz prigodan kulturno-umjetnicki program u sklopu kojeg su proglašeni pobjednici.

Glavna nagrada od 4.000 kuna za kategoriju ex temporea, koju je osigurao Grad Buje, pripala je Porecanki Adrijani Šuran. Rijecka umjetnica Tea Paškov Vukojevic osvojila je prvu nagradu za ranije nastale radove, vrijednu 3.000 kuna koje omogucuje Turisticka zajednica.

Odlucilo je tako strucno ocjenjivacko povjerenstvo sastavljeno od povjesnicara umjetnosti i likovnih kriticara Fabija Fabrettija, Franca Rossa i Marina Baldinija. Paškov Vukojevic dobila i jednu od sponzorskih nagrada od po dvije tisuce kuna, a drugi su dobitnici Elvis Berton, Mirjana Matic, Fiko Saliji i Vesna Paladin.

U sklopu manifestacije publika je imala prigodu pogledati još dvije izložbe. U Etnografskom muzeju multimedijalnom izložbom "Neistražena - istarska žena" predstavila se mlada buzetska autorica, glumica i performerica Iva ?ordevic. Crkvica svetog Martina ugostila je pak ostvarenja polaznika tecaja vitraja u organizaciji bujske udruge i škole vitraja Vetro magico.

Iako je u pocetku bilo skepsi zbog istovremenog održavanja dvaju dogadaja u bujskoj starogradskoj jezgri, ovogodišnje izdanje Istrarta, kojemu je u prilog išlo i lijepo suncano vrijeme, skladno se ispreplelo s prvim Festivalom istromletackog narjecja u organizaciji Grada Buja. (Kristina FLEGAR; Snimio Sladan DRAGOJEVIC)


Podijeli: Facebook Twiter