Prve konture novog Kaštijuna


Četrdesetak radnika u dvije smjene, pa i vikendom, užurbano radi na izgradnji županijskog Centra za gospodarenje otpadom Kaštijun. Iako datum još nije preciziran, zasad ostaje opcija da će centar službeno vrata otvoriti krajem godine. Iz dana u dan buduće odlagalište poprima sve konkretnije obrise.

Pripremaju se polja za odlaganje otpada, već se naziru i konture buduće upravne zgrade i postrojenja za mehaničko-biološku obradu otpada. U pripremi su i budući bazeni u kojima će se nalaziti otpadne vode koje će se koristiti u pogonu centra. U obilazak nas je odvela direktorica centra Vesna Dukić podsjetivši da je centar dobio sve potrebne građevinske dozvole čime je projekt sada ušao u završnu fazu realizacije.

Istaknula je da će nakon otvaranja sva istarska odlagališta biti zatvorena ali će se i dalje kontrolirati, a na njihovom lokacijama izgraditi će se pretovarne stanice.

- Svi zemljani radovi su jako zahtjevni i sada su u završnoj fazi i kreću radovi iznad zemlje. Polja za odlaganje otpada su pripremljena i sada slijedi polaganje brtvenih slojeva dok su na postrojenju za MBO zemljani radovi završeni i započinje gradnja u pravom smislu. Gradi se servisni centar, upravna zgrada i reciklažno dvorište, porta, postrojenje za obradu otpadnih voda. Praktički, sve su faze otvorene.

- Očekujemo da će sve biti gotovo do kraja godine. To su veliki i zahtjevni objekti i infrastruktura i najviše bi voljeli da sve ide u rokovima, no ne može se uvijek sve u dan isplanirati, veli Dukić. Naglasila je da još uvijek nije definirano gdje će se odvoziti SRF (gorivo iz otpada) iako postoji pismo namjere s tvornicom cementa Holcim u Koromačnu.

Novi centar više će biti nalik malom tvorničkom zatvorenom pogonu, a bit će okružen zelenilom. Neće biti tisuće razbacanih vrećica, galebova i žestokog smrada. Otpad će se iz pretovarnih stanica dopremati specijalnim kamionima sa zatvorenim kontejnerima. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ, snimio D. ŠTIFANIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter