Prve jače kiše ispunile obnovljene kale

Predstava 'Debela' (A. DAGOSTIN)
Predstava 'Debela' (A. DAGOSTIN)

U udruzi Kal vjeruju da bi se žminjske lokve mogle povezati pješačko-biciklističkim poučnim stazama što bi omogućilo novi rekreativan poligon za domaće stanovništvo, edukativno izletište za djecu, ali i dodatni sadržaj za rastući turizam u ruralnoj Istri.

Nakon što su proteklog vikenda pljuskovi barem mjestimice prekinuli dugotrajnu lipanjsku sušu, u proljetos obnovljene lokve na Žminjštini stigla je nasušno potrebna voda i zadržala se što znači da je revitalizacija lokvi u režiji udruge Kal, za zaštitu i obnovu vodenih staništa u Istarskoj županiji, u potpunosti uspjela.

Uklopljene u krajobraz

Podsjetimo, lokvu Staja kod sela Cere još u prosincu su počeli obnavljati članovi udruge i mještani, a finalni radovi ne bi bili mogući bez pomoći Lovačkog društva Zec, Općine i DVD-a iz Žminja koji su dovezli vodu za orošavanje gline kako bi se lakše formirao vodonepropusni sloj. Radi se o dosad najvećoj obnovljenoj lokvi čije se korito prostire na površini od čak 400 četvornih metara.

Od travnja do srpnja u nekoliko povremenih vikend radnih akcija slično su obnavljane lokve Učinovac kod sela Lucijani i Brestić kod sela Gržini. Osobito je voda zapunila potonji kal, jer je na tom području kiša najviše padala, a i članovi udruge posebno su zadovoljni načinom na koji su uredili slivne vode. Uređen je okoliš i prilazni putevi te izrađen nagib kako se voda ne bi zadržavala po okolnim putevima.

- Druge godine lokve bi u ovo vrijeme trebale biti potpuno uklopljene u krajobraz, a na nama ostaje da kosimo okoliš i to u fleke, dakle, ostavljamo otočiće niske vegetacije tamo gdje rastu željene odnosno zaštićene, endemske, ljekovite ili korisne vrste, a kosimo korov i invazivne vrste. U ovoj je fazi također potrebno gaziti sam rub lokve kako bi se smanjili gubici vode. Vjerujem da će ove lokve kroz dvije do tri godine već posve oblikovati priroda, kaže predsjednik udruge Kal Alen Čikada.

Vodozemci i vodeni kukci

U udruzi Kal očekuju da će obnovljene lokve pridonijeti biološkoj raznovrsnosti te omogućiti život brojnim vrstama, prije svega ugroženim vrstama vodozemaca i vodenih kukaca. Također u udruzi Kal vjeruju da bi se žminjske lokve mogle povezati pješačko-biciklističkim poučnim stazama što bi omogućilo novi rekreativan poligon za domaće stanovništvo, edukativno izletište za dječje vrtiće i škole, ali i dodatni sadržaj za rastući turizam u ruralnoj Istri. (A. DAGOSTIN)



Podijeli: Facebook Twiter