Prve istarske svinje za istarske pršute

Iskrcavanje svinja dovezenih s farme u Čepiću
Iskrcavanje svinja dovezenih s farme u Čepiću

Kao što su istarski pršutari u pripremnoj kampanji za uzgoj istarskih svinja za istarske pršute i najavili, u pazinskoj klaonici Produkt-komerc počelo je klanje svinja namjenski uzgojenih za proizvodnju istarskih pršuta.

Riječ je, doduše, o maloj, početnoj, eksperimentalnoj seriji od tek 17 komada, koliko ih je ove zime farma u Čepiću imala "viška" u odnosu na redoviti plasman odojaka i tovljenika, no budu li pršutari zadovoljni kvalitetom sirovine za pršute i druge tipične proizvode, za sljedeću zimu s istim dobavljačem (a i sa svim drugim uzgajivačima koji se budu željeli uključiti u ovu akciju) dogovorit će se znatno veće količine.

Tovljenici s farme u Čepiću su pasmine landras, hranjeni su na tradicijski način po odredbama specifikacije o zaštiti istarskih pršuta i većina ih je teža od 200 kila, što je otprilike prava mjera za istarski pršut.

S obzirom na prilično komplicirane propise o prometu životinjama, za ovu priliku je složen ovakav poslovni aranžman: pršutari su neposredno od uzgajivača kupili svinje i oni plaćaju klaonici uslugu klanja i osnovne obrade te preuzimaju cijelu svinju, odnosno klaonički pripremljene svinjske polovice.

Svinje će ravnomjerno podijeliti pršutane Dujmović iz Kringe, Milohanić iz Tinjana, Pisinium iz Pazina, Buršić iz Vodnjana i Jelenić iz Svetog Petra u Šumi. (napisao i snimio D. ŠIŠOVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter