Prve isplate poduzetničkih poticaja već u svibnju

(D.ŠTIFANIĆ)
(D.ŠTIFANIĆ)

Čak 4,37 milijardi kuna ove je godine namijenjeno poticanju poduzetništva i obrta kroz program Ministarstvom poduzetništva i obrta "Programa poticanja poduzetništva i obrta - Poduzetnički impuls 2015.". O kakvim je točno bespovratnim sredstvima riječ, moglo se čuti u ponedjeljak na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli na Fakultetu ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković". Tamo su predstavnici Ministarstva pred 200-tinjak sudionika predstavili sve programe. Predavanje je organizirala Istarska razvojna agencija (IDA) u suradnji s Istarskom županijom.

- Nikad dosad nije bilo toliko sredstava na raspolaganju za hrvatske poduzetnike. Ove godine imamo 4,37  milijardi kuna što je rezultat vrijednog rada kolega iz Ministarstva poduzetništva. Uspjeli su napraviti programe koji su među prvima u Europi odobreni u Bruxellesu. Imamo gotovo 12 puta više sredstava na raspolaganju nego smo ih imali 2012. godini, rekla je pomoćnica ministra Zdenka Lončar. Dodaje da je interes poduzetnika i obrtnika za bespovratna sredstva jako velik, i to za tri programska područja.

Prvi ide iz nacionalnog proračuna i  iznosi 118 milijuna kuna, a fokusira se prije svega na  mikro i male poduzetnike. Drugo programsko područje iz  strukturnih fondova vrijedno je  3,8  milijardi kuna, a treće su financijski instrumenti - mikro kreditiranja i jamstva za poduzetnike.

- Svi zainteresirani neka se najprije jave regionalnim razvojnim agencijama. Dakle za sve zainteresirane u Istri tu je IDA, te gospodarska ili obrtnička komora. A tu je i cijeli niz konzultanata koji su slobodni igrači na tržištu. Javni pozivi bit će objavljeni tijekom ožujka, a nadamo se da bi  prve isplate mogle krenuti početkom svibnja, rekla je Lončar.

Lani je, kako je iznijela Lončar, svaki treći prijavljeni poduzetnik dobio potporu. Bilo je 4.840 prijava, a odobreno je 1.532 njih čime je dodijeljeno 345 milijuna kuna potpora, a ukupna vrijednost tih projekata dosezala je 823 milijuna kuna. Čak 75 posto potpora išlo je u prerađivačku industriju, pa tako i u Istarskoj županiji. I ove godine interes je istarskih poduzetnika velik.

-  Prema našim informacijama iz 2014. godine Istra je u sredini po dobivenim  potporama, odnosno u Istru je išla 61 potpora. To znači da  ove godine moramo više iskomunicirati  mogućnosti potpora prema poduzetnicima. Ujedno, svi oni koji direktno u Ministarstvu poduzetništva ne mogu dobiti potrebne informacije, neka se jave  u IDA-u ili Odjel za gospodarstvo u Istarskoj županiji. Najveći interes za potpore dosad je bio u prerađivačkom sektoru, a tu su turizam i poljoprivreda, tvrdi pročelnik županijskog odjela za gospodarstvo Alen Damijanić.

Novac iz ovogodišnjeg programa namijenjen je proizvodnji i turizmu, poduzetničkoj infrastrukturi, informatizaciji proizvodnih procesa te povećanju kvalitete proizvoda. Također, ovogodišnje potpore poduzetnicima i obrtnicima omogućuju lakši pristup financiranju, internacionalizaciji poslovanja te ulaganju u istraživanje i razvoj te obrazovanje. (B. BAN)


Podijeli: Facebook Twiter