Prvašići učili o sigurnosti u prometu

Prelazak preko pješačkog bio je praktični dio edukacije
Prelazak preko pješačkog bio je praktični dio edukacije

U sklopu akcije ''Poštujte naše znakove'' policijski službenici Postaje prometne policije Pula jučer su Osnovnoj školi Giuseppina Martinuzzi održali teoretsku i praktičnu edukaciju učenika prvih razreda o osnovama ponašanja u prometu.

- Što moramo učini prije nego prelazimo cestu? Što znači crveno svjetlo na semaforu? Na koji je način najsigurnije hodati nogostupom?, samo su neka od niza pitanja koja su policajci postavili prvašićima tijekom teoretskog dijela edukacije, a na koja su oni spremno odgovarali.

Poredani u školskim klupama prvašići su budno pratili predavanje o sigurnosti u prometu koje su održali policajci. Činjenica da su policajci bili u odorama dodatno je plijenila njihovu pozornost i njihovom zanimanju nije bilo kraja.

Spremno su odgovarali na sva postavljena pitanja i pokazali veliko predznanje o sigurnosti u prometu. Znali su tako da djeca do 12 godina moraju sjediti na stražnjem dijelu automobila, da moraju staviti pojas kada se voze, da moraju gledati lijevo pa desno pa ponovo lijevo prije nego li prijeđu cestu. Znali su također, da lijevo i desno moraju gledati čak i kada su na pješačkom prijelazu te da se cesta prelazi odlučnim korakom, ni prebrzo, ni presporo.

Nakon teoretskog dijela, u dvorištu škole održan je praktični dio edukacije. Za tu je priliku ondje nacrtan pješački prijelaz i postavljen semafor tako da su prvašići "iz prve ruke" mogli isprobati sve ono što su naučili u teoriji. Jedan po jedan su isprobavali prelazak preko pješačkog, a upoznali su se i djelatnikom jedinice prometne mladeži te doznali da ih bilo kada, i prometnu mladež i policajce, mogu upitati za pomoć. (N. SOFTIĆ; snimio N. LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter