Prvašica više nego lani

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zasad je u prve razrede osnovnih škola u Istarskoj županiji upisan 1.821 ucenik. Podaci još nisu konacni jer su moguci naknadni upisi djece u prve razrede sve do pocetka školske godine. Planom upisa bila su predvidena 1.854 prvašica, a što je temeljeno na popisu djece dorasle za upis koja su upucena na sistematski pregled, no neka od njih u školu ce dogodine. Prošle je godine u Istri bilo 1.706 prvašica, pa iako je rijec o povecanju od 115 daka, podaci nisu toliko optimisticni.

- Imamo vrlo blagi porast u odnosu na lani, ali još uvijek manje ucenika ulazi u škole nego što ih izlazi. Da i dalje pada ukupni broj ucenika u školama, svjedoci podatak da su cetvrte razrede polazila 1.864 ucenika, dok ih je osme razrede napustilo 1.960. Nadalje, ovo privremeno ublažavanje pada broja prvašica neke škole nece ni osjetiti.

Najveci je priljev djece u školama u gradovima, i to na obali, dok je manje u unutrašnjosti, posebice u podrucnim školama, kazala je Marija Ivic Kacan, voditeljica Odsjeka za prosvjetu pri županijskom Uredu državne uprave. Podrucne škole Vazmoslava Gržalje u Livadama i Vladimira Nazora u Gologorici ove godine nisu upisale nijednog prvašica. Osmoljetka u Koromacnu, koja je kao najmanja maticna škola u Istri imala samo jednog ucenika, od ove godine zatvara svoja vrata. Ostale škole, neovisno o broju upisanih ucenika, zasad nastavljaju s radom.

Najviše prvašica ima Osnovna škola Vladimira Nazora u Pazinu, cak 115. Medutim, rijec je o školi s mnogo podrucnih škola razasutih po citavoj Pazinštini, dok je u maticnoj zgradi u Pazinu 66 prvašica. Kada se gledaju samo maticne škole, najviše je ucenika ove godine upisano u pulskoj školi Vidikovac - 95, te su oformljena cak cetiri razreda. Slijedi Osnovna škola Porec, koja ima 92 prvašica, a zajedno s podrucnim školama brojka se penje na 137.

Ove ce godine najmanji broj prvašica imati Osnovna škola Ivana Gorana Kovacica u Cepicu, manje nego njezine podrucne škole. U Cepicu su, naime, dva ucenika prvog razreda, dok škola u Kršanu ima cetiri, a u Šušnjevici tri. Osnovna škola Divšici ima svega tri prvašica, a Osnovna škola Milana Šorga u Oprtlju pet. Škole u brdsko-planinskim dijelovima Istre, kao i škole na talijanskom jeziku u pravilu imaju manje upisane djece.

Najbrojniji su prvašici u Puli, gdje ce na jesen u školske klupe sjesti 614 ucenika, ukljucujuci cetiri u jedinoj privatnoj osnovnoj školi u Istri. Na cijeloj su Puljštini, što ukljucuje podrucje Barbana, Vodnjana, Medulina i cijele bivše opcine Pula, upisana 773 prvašica. Slijedi Poreština s 249 ucenika, Bujština s 219, Rovinj i okolica sa 194, Labinština sa 179, Pazinština sa 150, a najmanje je ucenika na Buzeštini - svega 57 prvašica. (M. JERIN)


Podijeli: Facebook Twiter