Prvakinje Mađarske prevelik zalogaj Porečankama

Martina Račić (D. MEMEDOVIĆ)
Martina Račić (D. MEMEDOVIĆ)

Nakon što su dan ranije u premijernom nastupu u MEVZA cupu protiv odbojkašica Teve Godollo pobjedom podigle samopouzdanje, očekivalo se da će u večerašnjem, drugom susretu na turniru Porečanke protiv Linamara iz Bekescsabe dobiti priliku domoći se nove pobjede. Međutim, aktualni prvak Mađarske pokazao se trenutno spremnijom ekipom od hrvatskih prvakinja, te je nakon 73 minute igre i tri relativno glatko izgubljena seta mađarskoj priči za Porečanke bio kraj. 

Odigrana su najprije dva slična seta u kojima je prva trećina svakog bila izjednačena, sve dok porečke protivnice nisu ubacile u višu brzinu i ekspresno otišle do kraja. Čast je spašena relativno dobrim otporom u trećem setu gdje su Porečanke došle u priliku da u neizvjesnoj završnici naprave nešto više, no pokazalo se i ovom prilikom da puno znači i domaći parket te glasna publika. Upisale su tako porečke odbojkašice poraz za kojim ne trebaju previše žaliti, jer su bolji poznavatelji odbojke znali da se radi o izuzetno jakom protivniku, a kada se pogleda ukupan učinak na prvom turniru MEVZA Cupa, pobjeda i poraz, to i ne izgleda tako loše. 

Ne izgleda tako loše niti na ljestvici, gdje nakon prvog seta turnira ovogodišnje MEVZE, jer se uz ovaj mađarski igralo još i u Mariboru i Ljubljani, Porečanke zauzimaju četvrto mjesto, odmah iza dvije slovenske ekipe, ljubljanskog Calcita i Nove KBM Branik Maribora te sinoćnjih protivnica, Linamara koje su na trećem mjestu. Kako  je koncem prosinca upravo porečki klub domaćin jednog od turnira, na kojem će ugostiti vodeći dvojac iz Slovenije, u slučaju koje pobjede mogle bi Porečanke zakoračiti prema vrhu.

Na vrhu među igračicama, usprkos večerašnjem porazu, nalazi se po ukupnoj statistici Martina Račić koja je velikih 25 poena iz prvog susreta nadogradila u porazu s još 16, te s ukupnim 41 poenom u dva mađarska susreta zauzima visoko drugo mjesto, odmah iza Slovenke Ize Mlakar iz mariborskog kluba. 

Što se tiče večerašnjeg susreta, početak je donio izjednačenu igru, no kada je domaćin nakon 7:7 prešao u vodstvo, isto je održavao, a na 16:11 već je zvonilo na uzbunu na porečkoj strani. Pokušao je porečki strateg savjetovati svoje igračice, ali su protivnice s druge strane mreže bile u uzlaznoj putanji i ubrzo, za samo 22 minute pored pomalo nedorečenih Porečanki osvojile set.

Uvidjele su odbojkašice Poreča da je prvi set olako prepušten protivnicama te su u drugu dionicu ušle puno odlučnije i one su bile te koje su u početku kolo vodile (3:1). No, domaćin je pokazivao odlike prave ekipe te je podizanjem ritma ulovio priključak (6:6). Prešle su Mađarice odmah i u vodstvo, a kasnijih 15:10 u njihovu korist nagovijestilo je "deja vu" prvog seta. To se na žalost i dogodilo te je nakon 47 minuta igre domaćin došao do 2:0 u setovima i još veće psihološke prednosti.

Bilo je nekako i u tim trenucima jasno i da su porečke protivnice trenutno spremnija ekipa, te da bi trebalo puno toga krenuti krivo kod njih da se Porečanke vrate u utakmicu. Da to se to neće dogoditi, vidjelo se već na početku trećeg seta kada su aktualne mađarske prvakinje ekspresno povele i stekle osjetnu prednost od 8:2. No, tračak nade se pojavio kada je porečki strateg Miodrag Stojaković u rotiranju pogodio postavu koja je smogla snage da iskoristi blagi pad u igri domaćina te je osjetni zaostatak sveden na samo "minus 2" (18:16). Ušlo se tako nakon dva glatke završnice i u jednu neizvjesnu, no dalje od toga jednostavno nije išlo. (Mladen PILAT)


Podijeli: Facebook Twiter