Prvaci pasmine su Bini iz Pazina i Brnjo iz Gospića

Gdje mi je glava? - Nevo Romano u predstavi 'Walking away' (D. ŠTIFANIĆ)
Gdje mi je glava? - Nevo Romano u predstavi 'Walking away' (D. ŠTIFANIĆ)

U Pazinu je održana 9. klupska uzgojna izložba istarskih goniča kojoj je bilo privedeno 56 pasa ove autohtone hrvatske pasmine. Najviše ovih veselih i razigranih pasa uzgojeno je u Istri, a bilo je izloženo i nekoliko pasa uzgojenih u Lici. Istarski gonič koji se uzgaja kao kratkodlaki i oštrodlaki odan je svojoj obitelji i voli društvo čovjeka, otvoren je i pun energije zato zahtijeva mnogo kretanja. U ne tako dalekim vremenima pomalo zaboravljen, ali je zahvaljujući Klubu "Istarski gonič" danas omiljen među uzgajivačima. Posebno ga cijene lovci jer je pogodan za lov na krškom terenu, a koriste ga u lovu na lisice, zečeve, divlje svinje, jarebice, prepelice, fazane i sličnu divljač.

Za ocjenjivanje je bilo prijavljeno 39 kratkodlakih i 22 oštrodalkih goniča, od toga 20 kratkodlakih i 14 oštrodlakih mužjaka, te 19 kratkodlakih i osam oštrodlakih ženki. Pse su ocjenjivali suci Goran Dejanović i Vjekoslav Filiplić, a regularnost je pratio Pio Klun, delegat Hrvatskog kinološkog saveza. Ovog lijepog i ugodnog druženja ne bi bilo bez velikog zalaganja Milana Čulinovića, stručnog voditelja i direktora izložbe.

Ocjenom sudaca najboljim mladim kratkodlakim klupskim prvacima proglašeni su Tina Filipinska u konkurenciji ženki i Tir Filipinski u konkurenciji mužjaka, oba u vlasništvu Emilija i Dušana Uljanlića iz Poreča. U konkurenciji oštrodlakih najbolje je ocijenjena ženka Rea Alena Fonovića iz Nedešćine. Klupskim prvacima, u kategoriji kratkodlakih, proglašeni su ženka Bi-Bi od Tuličića vlasnika Danijela Špoljarića iz Gospića i mužjak Bibi Darija Jurade iz Pazina. U konkurenciji oštrodlakih klupska je prvakinja Alka Đanija Miškulina iz Plomina, a prvak Brnjo vlasnika Ante Starčevića iz Gospića. Prestižne titule prvaka pasmine u konkurenciji kratkodlakih ponio je Juradin Bibi, a oštrodlakih Starčevićev Brnjo.

Izložbu je otvorio Milan Antolović, pročelnik županijskog Upravno odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu, uputivši uzgajivačima, između ostaloga, veliku zahvalnost za očuvanje istarskog goniča, jedne od najstarijih hrvatskih autohtonih pasmina. Ovim se lijepim psima kao i istarskim govedom, boškarinom, istarskim magarcem, istarskom ovcom i istarskom kozom i kokoši Istra s pravom može ponositi, poručio je Antolović. Pazinski gradonačelnik Renato Krulčić ponosan je, kaže, što je klub Istarski gonič, za svoje sjedište odabrao Pazin i što se klupske aktivnosti poput ove lijepe i zanimljive izložbe odvijaju u prostorima nekadašnje vojarne, čiji objekti koje je Grad prepustio udrugama nisu propali. 

Nakon izložbe uzgajivači istarskog goniča nastavili su druženje u obližnjem lovačkom domu Lovačke udruge Vepar iz Pazina. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter