Prva zlatna medalja iz labinskih maslinika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

William Negri se sa sudjelovanja na 14. manifestaciji Tekuce zeleno zlato Istre održanoj nedavno u Taru vratio sa zlatnom medaljom za kvalitetu ekstra djevicanskog maslinovog ulja. To je prva zlatna medalja nekog maslinara s Labinštine, koja u ovoj djelatnosti, slicno kao i u vinarstvu, kaska za ostatkom Istre.

- Ovo je moje prvo sudjelovanje na nekoj izložbi nakon što sam prije devet godina poceo saditi i zbog toga mi je medalja još draža. Moram reci da je ona rezultat mojih nastojanja i suradnje s Nenadom Hreljom iz Poljoprivredne savjetovane službe IŽ, zatim Linom Radovicem, koji je broj jedan u rezidbi maslina, ?anijem Bencicem, profesorom na zagrebackom Poljoprivrednom fakultetu i, naravno, rezultat pracenja predavanja vrhunskog strucnjaka Itala Žužica, kaže on.

Petstotinjak stabala sorti lecino, pendolino i buža zasadio je na zemljištu u blizini Brguda iznad Trgeta u opcini Raša. Analiza zemljišta pokazala je da ima gotovo idealan sastav, pa ne cudi, kaže, što njegovo ulje ima zeleniju boju od drugih.

Nasade namjerava udvostruciti sa sortama frantojo, istarska rosulja i istarska bjelica. K tome planira na oko dva hektara zemljišta kod Sv. Martina u opcini Sv. Nedjelja zasaditi bužu te preuzeti manje nasade svojih poznanika, koji se o njima na stignu brinuti. Planovi su veliki, kaže da u buducnosti ocekuje proizvodnju od par tona ulja, što ce mu omoguciti širi plasman od sadašnjega, ogranicenog na specijalizirane prodavaonice.

Optimizam nije samo njegov, on vrijedi za sve maslinare na Labinštini. Podaci govore da je 2008. godine nabavljeno 9,5 tisuca, a ove godine na izmaku 10,7 tisuca sadnica maslina. Najveci skok bilježi se u Sv. Nedelji gdje je u odnosu na lanjskih 800 ove godine nabavljeno gotovo tisucu više. Silvano Smokovic, tajnik Poljoprivredne udruge Agropican te proizvodac maslinova ulja, kaže da na Labinštini ima stotinjak poljoprivrednika koji posjeduju više od dvjesto maslina.

- U petnaest godina, koliko Agropican postoji, nabavili smo 30 tisuca sadnica maslina, veli on. Picanci su odlucili u 2010. godini napraviti korak dalje i otvoriti uljaru, a kako i gdje, to je za sada poslovna tajna.

Raška poljoprivredna udruga "Ulika" poznata je po organizaciji smotre vina istocne Istre na Skitaci, a od predsjednika Marcela Tencica doznajemo da u ožujku sljedece godine namjeravaju na istom mjestu organizirati i smotru maslinovog ulja Labinštine. Prema njegovoj procjeni, samo u "Uliki" ima "više do sto maslinara koji proizvode više od dvjesto litara ulja".


Podijeli: Facebook Twiter