Prva vertikalna eolska elektrana izgradit će se u Istri

Franc Žirovnik pokazuje nacrt vjetroelektrane po njegovoj zamisli
Franc Žirovnik pokazuje nacrt vjetroelektrane po njegovoj zamisli

Pulski inovator Franc Žirovnik ovih je dana dobio patentnu ispravu kojom mu se priznaje intelektualno vlasništvo nad izumom pod nazivom vertikalna eolska električna centrala. Naime, Sektor za patente Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo u postupku potpunog ispitivanja uvjeta za priznanje patenta, odnosno provjerom uvjeta u pogledu novosti, inventivne razine te industrijske primjenjivosti, utvrdio je da njegova prijava ispunjava sve uvjete za priznanje patenta za izum te ga nagradio najvišim ocjenama, s čak tri desetke.

O čemu se zapravo radi zamolili smo pojašnjenje od renomiranog inovatora Franca Žirovnika koji nam je uvodno rekao da je riječ o izumu vertikalne eolske električne centrale kao "složenog hibridnog sklopa većeg broja konstrukcijskih elemenata centrale, a koja proizvodi električnu energiju uz pomoć vertikalno usmjerenog teleskopskog zračnog tunela tj. na principu gradijentne i adijabatske sile uzgona zraka".

- Jednostavno rečeno, riječ je o vjetroelektrani koja koristi samo prirodne resurse, i to solarnu energiju i uzgon zraka. Koristile bi se samo prirodne zakonitosti koje sam ja pokrenuo na svoj način, i to mi priznaju da nigdje u svijetu nitko još nije to na takav način radio.

Dakle, na nekoliko stotina metara visine dignuo bi se balon ili bi se smjestio na zgradu, usidrio bi se u zemlju uz pomoć posebnog materijala, paukovih niti, koje se već koriste u razne svrhe jer su deset puta jače od najjače čelične niti iste debljine. Kroz središnji energetski kanal dizao bi se zagrijani zrak uz pritisak i postizao velike brzine koje bi se mogle kontrolirati, na vrhu bi vrtio lopatice i proizvodila bi se struja.

Centrala bi također bila opskrbljena fotonaponskim panelima na krovu platforme, usidrene u zraku pomoću balona punjenih vodikom i helijem, te bi se mogla dodatno koristiti za turističku, sportsku i društvenu razonodu posjetitelja, kazao nam je Žirovnik.

Ustvrdio je da mu se san napokon ostvario jer ga je, nakon jednog gostovanja u radioemisiji, nazvao Ivan Mišon, povratnik iz Australije, koji je studirao na Novom Zelandu, a inače je rodom iz Lindara, koji mu je ponudio partnerstvo. Sada interes pokazuju i Kinezi koji su snimili cijeli proces, pa slovensko ministarstvo i drugi, ali prvi korak, kaže Žirovnik, morao je napraviti sam.

- Zahvaljujući Mišonu koji je bio spreman uložiti 50 tisuća eura za izradu prototipa, mi smo kao koautori, krenuli napraviti taj unikatni manji primjerak da bi dokazali da radi.

Ideja je da, osim malog prototipa koji bi trebao biti gotov do ožujka iduće godine i s kojim bi trebao dalje prezentirati projekt na svjetskim izložbama inovacija, napravimo i prvi radni model vjetroelektrane negdje u Hrvatskoj, a najvjerojatnije će to biti bivši vojni poligon u Pazinu, veli Žirovnik. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ, snimio D. MEMEDOVIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter