Prva velika istarska kupaža

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ime vina: Cuvee Terre Bianche Rouge
Godina berbe: 2009.
Proizvodac: Degrassi d.o.o
Lokacija: Bašanija, zapadna Istra
Temperatura serviranja: 16 - 18 stupnjeva Celzija
Gastro-preporuka: Teleca koljenica u pecnici
Ocjena: 9 /10
Cijena (mpc): 157 kn (Cicibela Rovinj)

Priznajem, možda sam malo emotivno vezan za ovo vino koje je na istarskoj vinskoj sceni u drugoj polovici devedesetih godina prošlog stoljeca bilo apsolutni hit. Uvijek sam se cudio zašto su tada hrvatski, pa i istarski vinari bježali od kupažiranih vina, a samo je Degrassi imao petlju upustiti se u taj izazov.

Sjecam se mnogih lijepih vecera na terasi Valsabbiona kad su razni gosti bili oduševljeni cuveeom Degrassi Terre Bianche. Pogotovo mi je u sjecanju ostala berba 97., koja se je dobro nosila s tada neprikosnovenim crnim vinima iz Goriških brda.

Bilo je to jedno od prvih istarskih crnih vina koje sam se usudio sljubljivati s ribljim delicijama iz pecnice. Tada je klasicnoj bordoškoj kupaži dodan refošk, koji joj je davao lokalni karakter. A danas imamo kupažu od cak sedam sorti: cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc, petit verdot su sorte iz Bordeauxa, syrah je iz doline rijeke Rhone, pinot crni je iz Burgundije, dok teran predstavlja domace boje.

Ovo što Degrassi može napraviti kod nas, jedan francuski vinar može samo sanjati, jer kod njih se ne miješaju sorte iz suprotnih regija kao što su Burgundija i Bordeaux, dok malo slicnosti ima jedino s crnim vinima iz doline rijeke Rhone ili pak Toscane.

Vecina crnih sorti koje Degrassi koristi za ovu kupažu dolaze s položaja Contarini, koji je ime dobio po poznatoj venecijanskoj obitelji koja je davno bila vlasnik tih posjeda, a ciji su pripadnici bili vrlo cijenjeni u tadašnjem venecijanskom imperiju. Vino ima krasnu rubin crvenu boju s malo tamnijim rubovima, bistro je i gusto.

Nakon obaveznog dekantiranja treba ga poslužiti u velikoj bordoškoj caši te cemo tada moci osjetiti lijepo izraženu intenzivnost mirisa. Kakvoca mirisa je izuzetno fina i podsjeca me na supertoscanski stil, na prvu osjecam vaniliju pa šumsko voce u obliku zrele maline i borovnice, potom malo ružmarina i kadulje.

Na drugo mirisanje dolazi mi cokolada pa malo cedrovine, ali i nota bijeloga papra, dakle vino ima bogatu kompleksnost mirisa. U ustima je suho, djelomicno toplo, no nježno i mekano. S druge strane, vino je svježe, tanicno i poprilicno mineralno te punoga tijela. Uravnoteženo je, izražene intenzivnosti mirisa te lijepe trajnosti i fine kakvoce okusa. Vino je harmonicno te se može piti sada, no možemo pricekati još godinu dana.


Podijeli: Facebook Twiter