Prva večer u znaku legendarnog MDC-a


Dvadeset i jednu godinu nakon njihovog čuvenog premijernog pulskog gostovanja u Uljaniku, te 12 godina nakon koncerta u dvorištu Rojca, legendarni američki hardcore punk bend MDC, i ovaj put predvođen neuništivim 59-godišnjim pjevačem i tekstopiscem Daveom Dictorom, energičnim je jednosatnim nastupom obilježio prvu večer 23. Monteparadisa festivala.

Desetominutni nestanak struje na polovici koncerta još je više podigao atmosferu i na pozornici i među publikom u dobro popunjenom dvorištu Rojca, što na svoj način ilustrira ovaj najveći nezavisni festival u regiji, koji je u više od dva desetljeća, od prvog izdanja 1992., ugostio više od 200 bendova iz cijelog svijeta.

- Privilegij je biti ovdje u Puli, poručio je u uvodu frontmen MDC-a s njihovog debi albuma "Millions of dead cops" iz 1982. odsvirali "Greedy and Pathetic", "Dead Cops", "Corporate Deathburger", "I Hate Work" , a sve se dodatno uskomešalo za izvedbe "My Family is a Little Weird". Povratak struje obilježen je čuvenom "Chicken Squawk" iz 1984. (kada se bina prvi put puni rasplesanim fanovima), a s albuma "Smoke Signals" suvereno su izveli "No More Cops i "The Big Picture". Odsvirali su i "Patriot asshole", dok je završnica pripala njihovom klasiku još iz doba Stainsa "John Wayne was a Nazi", uz najdojmljiviji prizor večeri kada je na bini, pored benda, pjevalo i plesalo bar još 20 fanova. Nakon MDC-a, večer su zaključili talijanski Oi! bend Los Fastidios.

U svom uigranom ska-punk izričaju, izveli su., među ostalim, iz rane faze pjesme "La nostra citta", "La vera forza" i "Birra, Oi! e divertimento". Da ovaj bend iz Verone ima itekako velik broj poklonika, pokazao je drugi dio koncerta, kad se na binu uspela rasplesana gomila. Prvu festivalsku večer, u nezahvalnom terminu u 21 sat otvorili su P.R.S.O! iz Srbije, a nakon njih, podržani svojim fanovima, scenu su preuzeli zagrebački Shin, da bi se zatim polusatnim uvježbanim nastupima predstavili talijanski D-beat hardcore bend Culto Del Cargo iz Trevisa te Call The Cops iz Bolonje. (Zoran ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter