Prva večer u plesnom ska i dub ritmu


Suptilnim, a energičnim i plesnim instrumentalnim ska izvedbama, pa i u salsa formi, ali i finim obradama poput "My baby just cares for me" Nine Simone ili "A Message to you, Rudi" (najpoznatija u izvedbi The Specialsa), New York Ska-Jazz Ensemble opravdao je sinoć na glavnoj pozornici tvrđave Punta Christo ulogu glavnih izvođača prve večeri 13. izdanja Seasplash festivala.

U sat i pol ugodne svirke, pred 400-tinjak posjetitelja, uz dobro ozvučenje, ovaj bend, koji je New York Times nazvao "skupinom sretnih ritam manijaka", odsvirao je najviše ska instrumentale, neke i od The Skatalitesa, kombinirajući tijekom nastupa taj svoj primarni glazbeni izraz s reggaeom, dancehallom, rocksteadyem i jazz ritmovima.

Sedmeročlani bend predvodi saksofonist i pjevač Rocksteady Freddi, pojačan još jednim trubačem i trombonistom, dobrim gitaristom Albertom Tarinom, posebno raspoloženim klavijaturistom Earlom Appletonom te pouzdanom bas-bubanj sekcijom Wayneom Batchelorom i Yaom Dinizuluom. Iza sebe bend ima deset albuma, i brojne nastupe diljem svijeta, a nakon sinoćnjeg nastupa u Puli, već su sinoć nastupili u Rimu. Koncertnu večer na glavnoj su pozornici otvorili Zeytin iz partnerskog Goulash Disko programa, a nakon špice s New York Ska-Jazz Ensembleom, nešto iza ponoći, ostavši bez dosta publike, nastupio je energični Katalonac Chami Cool i njegov sastav La Fama Jam.

Nastup je pokazao da je Chami ne samo bliski prijatelj Manu Chaoa, već i sljedbenik njegova glazbenog izričaja. No, publika koja je ostala, dobro se zabavljala i rasplesala, ne zamarajući se pričom o kopiji i originalu. U multietničkoj postavi, s Chamijem su nastupili basist Pepe, polu Francuz i polu Argentinac hrvatskog porijekla te gitarist Marko i bubnjar Nikola, Beograđani godinama žive u Londonu i Barceloni. Zvukovima duba i rootsa, od 2.30 sati nadalje 'mainstageom' je zavladao poznati britanski producent Jah Free.

Na ostalim pozornicama predstavilo se desetine autora, DJ-eva, producenata i kolektiva, među njima najlucidniji oni iz tabora partnerskog Goulash Disko festivala. Petak bi trebali obilježiti poznati jamajčanski reggae bend Inner Circle i mančesterski bend Nucleus Rooots, dok su u subotu headlineri francuski dubstep/drum'n'bass duo iPHAZE, čiji se set-up sastoji iz bubnjeva, audio strojeva te sinkroniziranog političkog video sadržaja. (Z.ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter