Prva večer ČetvrtogDoxa - humor, pjesma i diskusija

Nastup LeZbora za početak na Trgu slobode
Nastup LeZbora za početak na Trgu slobode

"Nindže, to smo mi i još dvadesetak osoba", rekli su sinoć na otvaranju ČetvrtogDoxa u Teatrinu Zajednice Talijana u Poreču Petra Počanić i Mladen Đaković iz inicijative Obojimo kulturu u Poreču (OKUP).

Nadimak nindže, kako ih je opisao jedan zaštitar, dobili su nakon što su u ponedjeljak rano ujutro na škalinima ispred zgrade kazališta postavili instalaciju od šarenih cipela želeći na taj način izraziti svoje nezadovoljstvo neodržavanjem ovogodišnjeg PorečDoxa, međunarodnog festivala dokumentarnog filma. Festival koji je u prve tri godine organiziralo porečko Pučko otvoreno učilište ove je godine stavljen na čekanje zbog nedostatka sredstava.

Građani okupljeni u OKUP-u osim cipelama svoje su nezadovoljstvo izrazili i postavljanjem transparenata na mjestima za kino-najave u gradu i organiziranjem svog festivala temeljenog na istom projektu. Pozvali su građane da stave poruke u šarene cipele o problemima u gradu koji ih "žuljaju".

Prva večer festivala bila je posvećena LGTB tematici. Počelo je kratkim nastupom zagrebačkog LeZbora na Trgu slobode, da bi se potom publika preselila u Teatrino, gdje je održan glavni dio programa. Prvi prikazani film bio je "11. lipnja - Prvi splitski Pride", autora Tomislava Ladišića, studenta filma i videa na Umjetničkoj akademiji u Splitu.

Kako na tu tematiku gledati s humoristične strane pokazala je nakon toga voditeljica programa i poznata stand up komičarka Marina Orsag. Njezin je humor bitak i otvoren. Humor je najbolji način za približiti ljudima teme koje im nisu bliske ili su tabu, rekla je jednom Orsag.

Na pozornicu su ponovo stupile LeZbor, prvi mješoviti žensko lezbijsko-feministički zbor u regiji, koji je izveo obrade domaćih i stranih rock i pop hitova i revolucionarnih i borbenih pjesama.

Održan je i okrugli stol na temu "Zašto pride?" na kojem su gostovali gosti iz Zagreb pridea, udruge LORI, LeZbora, portala h-alter i Centra za mirovne studije. ČetvrtDox završava u ponedjeljak u 11 sati okruglim stolom na temu "Kultura iz naših cipela". (V. HABEREITER, snimila J. PREKALJ)


Podijeli: Facebook Twiter