Prva tužba zbog zagađivanja GMO sjemenom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Australski poljoprivrednik, koji je proizvodio organsku hranu ali su njegova polja izgubila certificat za proizvodnju zdravih proizvoda jer su zagađena GMO sjemenom sa susjedovih polja - tužio je susjednog farmera zbog nemara.

Presuda u korist Stevea Marsha mogla bi označiti prekretnicu u proizvodnji GMO hrane u toj zemlji. Marsh je tužio bivšeg prijatelja iz djetinjstva Michaela Baxtera nakon što je Baxterovo genetski modificirano sjeme kanole vjetar nanio na njegova polja na kojima je uzgajao organski zob i pšenicu.

Marsh je izgubio i izvoznu dozvolu i traži financijsku odštetu.

Suđenje započinje u ponedjeljak pred vrhovnim australskim sudom. Pravnici ističu da je ovo prvi puta da jedan poljoprivrednik tuži drugog zbog nemara koji je doveo do kontaminacije organskih sorti genetski modificiranim vrstama i bit će presedan za sve buduće slučajeve. Suđenje bi trebalo trajati tri tjedna.

Slučaj bi mogao dovesti do uvođenja propisa o minimalnim udaljenostima između poljoprivrednih dobara koja proizvode GMO hranu od onih koja prizvode organsku hranu.

Za razliku od SAD-a, Europske unije i Japana koji toleriraju tragove GMO-a u organskoj hrani, jer se uvažava mogućnost transfera GMO-a vjetrom ili peludom, australski su propisi puno stroži i ne postoji nikakva tolerancija za tragove GMO-a u organskim proizvodima. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter