Prva samostalna izložba Julija Knifera u SAD-u

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Galerija Mitchell-Innes & Nash iz New Yorka ugostit će od 6. veljače do 15. ožujka izložbu Julija Knifera, s radovima nastalima od ranih šezdesetih do 2000., što je prva samostalna izložba tog istaknutog hrvatskog umjetnika u SAD-u.

Julije Knifer, jedan od najznačajnijih hrvatskih slikara 20. stoljeća umjetnički je sazrijevao pod utjecajem ruske škole suprematizma, a šezdesetih je u Zagrebu osnovao avangardnu grupu Gorgona, preteču konceptualne umjetnosti koja se tek godinama kasnije razvila u zapadnoj Europi, ističe se u najavi izložbe na stranicama newyorške galerije.

Od samih početaka Knifer je svoj rad usmjerio na istraživanje motiva meandra, geometrijske forme nalik na labirint, koju je izvodio najprije u kontrastu crne i bijele boje, a kasnije i u boji. Poput Kawarinih slika s datumima ("Date Paintings"), Kniferovo ponavljanje istog motiva kroz cijelu karijeru upućuje na umjetnički problem prikaza vremena, napominje se, navodeći umjetnikove riječi da nije želio stvoriti jednu sliku koja bi bila samostalna i nezavisna od ostalih.

Osim na utjecaj Maljeviča na Kniferov rani rad i njegovu sličnost s glazbenom tehnikom Stravinskog, izložba u New Yorku podsjetit će na njegove murale, velike meandre izvedene u javnom prostoru, te crteže na papiru i slike nastale devedesetih, koje pokazuju njegovu nepokolebljivu dosljednost samome sebi.

Julije Knifer rodio se u Osijeku 1924, a umro u Parizu 2004. Predstavljao je Hrvatsku na Venecijanskom bijenalu 2001., a ove godine zagrebački Muzej suvremene umjetnosti trebao bi pripremiti cjelovitu retrospektivu njegova rada, najavljeno je. Knifer je izlagao u nekim od najznačajnijih svjetskih izložbenih prostora, u Centru Pompidue (Pariz), MAMCO (Ženeva), Muzej u suvremene umjetnosti u Sydneyu, a radovi mu se čuvaju u privatnim i muzejskim kolekcijama diljem svijeta, uključivši i newyorški muzej MoMa.

Kustos izložbe u galeriji Mitchell-Innes & Nash je fotograf i umjetnik Žarko Vijatović, a postavljanje izložbe ostvareno je u suradnji s galerijom Frank Elbaz Gallery iz Pariza. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter