Prva rješenja: 10 gradana platit ce 7,8 mil. kn poreza

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Cak 7,8 milijuna kuna dodatnog poreza morat ce platiti deset gradana Zagreba na osnovi rješenja što ih je u ožujku i travnju donijela Porezna uprava nakon provjere njihove imovine i prihoda koje su prijavili državi. Prva su to rješenja u akciji u kojoj Porezna uprava provjerava nekoliko tisuca gradana za koje je kompjutorski sustav ukazao na nesrazmjer imovine koju su kupili u posljednje tri godine i prihoda koje su prijavili te na njih platili poreze.

Kod tih deset gradana Porezna je ustanovila da su u posljednje tri godine kupili imovine i robe za 17,6 milijuna kuna više nego što su iznosili njihovi ukupni prijavljeni prihodi, a buduci da u provjeri nisu ponudili dokaz da su ti prihodi uredno prošli kroz porezni sustav ili da su dobili pozajmicu ili kredit, poreznici su im razrezali novu poreznu obvezu.

Iako o imenima nitko ne želi govoriti, naši izvori isticu da medu deset Zagrepcana ima i estradnjaka, ali i ljudi iz financijskog sektora. Medu onima koje se istražuje je i pjevac Marko Perkovic Thompson koji je negirao bilo kakve kontakte s Poreznom upravom, no više nam je izvora iz Porezne uprave potvrdilo da je od Perkovica zatražena provjera prihoda na osnovi kojih je stekao odredene nekretnine. Njegov odvjetnik je dao objašnjenje da je dobio pozajmicu od prijatelja iz Ekvadora, a krajem prošlog tjedna priložio je i ugovor s poduzetnikom iz gradevinskog sektora pozivajuci se na to da je Perkovic odredena sredstva stekao zahvaljujuci tom poslu.

Porezna je ustanovila da nema dokaza da je Thompsonu novac sjeo na racun iz inozemstva u Hrvatsku. Ukoliko ne bude zadovoljna objašnjenjima, Porezna uprava može Thomsonu izdati rješenje o placanju dodatnog poreza.

Od nekoliko tisuca gradana, koliko ih prema prvim naznakama ima nesrazmjer imovine i prihoda, Porezna uprava dosad je provjeravala njih više od 700, a 540 ih je na listu došlo na osnovi stjecanja vrijedne nekretnine u posljednje tri godine, pedesetak je kupilo skupe automobile, a 80 je uložilo novac u jahte i avione, s time da je tek troje porezna uprava cešljala zbog kupnje aviona. (Jagoda MARIC/NL)


Podijeli: Facebook Twiter