Prva pulska vatrogasna postaja postala ruševina

Stari i zapušteni prostori na Danteovom trgu (M. ANGELINI)
Stari i zapušteni prostori na Danteovom trgu (M. ANGELINI)

Već više od dvadeset godina u strogom centru Pule, na Daneteovom trgu, bode u oči zatvoreno i napušteno, ruševno zdanje jedne neugledne prizemnice koju Puljani znaju kao bivšu zgradu HAK-a i gdje su nekada popravljali svoje limene ljubimce ili zvali upomoć 987 kada su ostali na cesti.

No, malo je onih koji znaju da je u ovoj zgradi bila prva gradska vatrogasna postaja još od 1. listopada 1878. i da je baš na tom mjestu otvorena (premještena) iz Arsenala gdje je do tada bila. Razlog je veliki požar koji se tada dogodio i koji je prijetio gradu, a kako su pumpieri bili unutar Arsenala, gradski su ih oci odlučili postaviti tako da uvijek budu budni i na oprezu za svaku buduće iznenađenje.

U ovoj zgradi o čijem smo neuglednom današnjem izgledu, zapuštenosti i carstvu smeća bezbroj puta pisali, ali očito bez uspjeha jer je, navodno, u nekim pretvorbenim makinacijama stavljen pod hipoteku, vatrogasci su bili sve do 1899. kada se sele na mjesto gdje se i danas nalaze.

Danas, na pragu ulaska u Europsku uniju (a svi se žale da nema dovoljno projekata kako bi se povukli "gotovi" novci iz EU fondova), očito je kucnuo posljednji čas da se ovaj dio pulske memorije, jednako arhitektonske, kao i vatrogastva, spasi i istovremeno kao novi sadržaj vrati javnosti.

Zar ne bi bilo poželjno da uređenjem zgrade prve vatrogasne postaje nastane mali muzej vatrogastva s nekoliko artefakata koje se još može naći negdje u skladištima i zakučcima, pokoja kaciga, vatrogasno odijelo, dokumenata i fotografija onog vremena i da tako osmišljen prostor bude i turistički privlačan sadržaj. (Mate ĆURIĆ)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU 


Podijeli: Facebook Twiter