Prva publikacija Centra za nematerijalnu kulturu

Predstavljanje publikacije "Istraži, zabilježi, sačuvaj" (A. KANCELAR)
Predstavljanje publikacije "Istraži, zabilježi, sačuvaj" (A. KANCELAR)

Prije četiri mjeseca Centar za nematerijalnu kulturu Istre pri Etnografskom muzeju Istre, u 23 dana i uz sudjelovanje 70-ak studenata s raznih sveučilišnih odjela, proveo je na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli prvu radionicu pod nazivom "Istraži, zabilježi, sačuvaj", i to unutar kolegija dr. sc. Andree Matoševića (Kulturna antropologija, etnografija industrija; povijesna antropologija i usmena povijest).

Troje nositelja projekta danas su u Puli novinarima predstavili vrijednu publikaciju također nazvanu "Istraži, zabilježi, sačuvaj", o toj prvoj radionici Centra za nematerijalnu kulturu Istre. Publikaciju su uredili Mario Buletić i Nuša Hauser, a objavljena je u izdanju Etnografskog muzeja Istre u Pazinu.

U sklopu radionice su održana četiri predavanja, kojima su gostujući predavači s višegodišnjim istraživačkim iskustvom (dr. sc. Lidija Nikočević, dr. sc. Joško Ćaleta, Dario Marušić, dr. sc. Andrea Matošević, Igor Šaponja i Igor Jovanović te Paolo Parmeggiani) studentima približili područje nematerijalne kulture u koju, kako rekla dokumentaristica Centra Nuša Hauser, spadaju, osim glazbe, i govori, intervjui, vještine, pjesme, plesovi,  priče…

- To je živa tradicija. Centar za nematerijalnu kulturu ne bavi se nečim što je iščezlo, naglasila je Hauser.

U publikaciji su predstavljena i tri praktična istraživačka terenska rada. Denis Brandeis i Merita Kabaši prikupljali su dojmove studenata koji su u Pulu došli studirati iz drugih dijelova Hrvatske na temu "Kako doživljavam Pulu i Istru?". Andreas Kancelar (usput, naš kolega fotoreporter) autor je dirljivog rada o Antonu Čonkašu, najstarijem i prvom pulskom kovaču nakon Drugog svjetskog rata, a rad prati i Andreasova fotodokumentacija.

Boris Bogunović autor je zanimljivog rada "Mala priča o identitetu ili 'Tko je Hassan?'", o osječko-egipatskom-pulskom umjetniku, fotografu i voditelju pulske galerije Makina Hassanu Abdelghaniju.

Studenti iz drugih krajeva Hrvatske o  Istri i Istranima

U jednom od tri praktična rada objavljena u publikaciji Denis Brandeis i Merita Kabaši intervjuirali su studente koji su u Pulu došli studirati iz drugih dijelova Hrvatske te su prikupili njihove dojmove o Istri i Puli, Istranima i Puljanima.

Zatvorenost odnosno nepristupačnost stanovnika Pule ključni je dojam svih ispitanih studenata iz ostalih dijelova zemlje, a samo jedan ispitanik tu zatvorenost ističe kao pozitivnu odrednicu. Ostali kažu o Puli i Puljanima: "Svejedno im je što se oko njih događa"… "Dobar si im samo dok im trebaš". Treći kaže kratko: "Organizacija - improvizacija". Studentica iz Pakraca veli: "Da sam znala, ne bih dolazila".

Poražavajući komentari nad kojima bi se Puljani i Puljanke trebali razmisliti su, nadalje i ovi: "Uopće ne mare za druge, samo za sebe"... "U Puli moraš biti organiziran u njihovoj organiziranosti; nitko ti ne može dati informaciju koju tražiš, ujutro i navečer nema žive duše, a popodne je kaos; cigarete moram kupiti dan prije jer ih sigurno neću moći kupiti navečer ili u nedjelju".

Ipak, po dubini (dobroćudne) kritike izdvaja se jedan zagrebački student: "Tu je kompleks malih gradova, relativno nerazvijenih sa željom da budu posebni. Ako žele ostati takvi, u redu, ali ako se žele uzdignuti iznad toga i postati grad, neka se pokrenu!".

O Istri je, pak, kazao: "Istra živi u prošlosti, a tako i Pula, što je vidljivo u raznim sferama društva i socijalnim odnosima. Istina, cijela je država po tome posebna, no ovdje je to itekako uočljivo".

Bez dlake na jeziku bila je studentica iz Splita: "Istrani se drže visoko, misle da su država u državi: Slavonci dolaze raditi, Zagrepčani žele naše pare, Dalmatinci su lini". (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter