Prva proslava neovisnosti nakon 40 godina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Libijci su u subotu proslavili neovisnost prvi put od dolaska na vlast 1969. Moamera Gadafija, svrgnutog s vlasti i likvidiranog 20. listopada 2011., a predsjednik Prijelaznog nacionalnog vijeca (NTC) Mustafa Abdeldžalil ponovno je pozvao stanovnike na pomirenje.

Kralj Idris je 24. prosinca 1951. u Bengaziju proglasio neovisnost države. Bengazi, drugi po velicini grad, od Tripolija udaljen oko 1000 km, u veljaci je postao kolijevka pobune protiv režima pukovnika Gadafija.

"Svi od nas ocekuju promjene", rekao je Abdeldžalil pred clanovima vlade i visokim libijskim dužnosnicima, pozvavši njih i ostale sunarodnjake da ne razmišljaju o osveti, vec da zajednickm snagama pocnu raditi na izgradnji zemlje.

"Buduce odnose medu Libijcima treba obilježiti oprost. Libija buducnosti mora se izgraditi na nacelu jednakosti, a ne regionalizma", kazao je. Premijer Abdel Rahim al-Kiba pozvao je da se "s lokalnih interesa konacno prijede na nacionalne".

Nove libijske vlasti suocene su s brojnim izazovima nakon višemjesecnog gradanskog rata, medu kojima je najvažnije medusobno izmirenje.


Podijeli: Facebook Twiter