Prva procesija u cast sv. Florijana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Oko 150 vatrogasaca sudjelovalo je u subotnjoj procesiji u cast svoga zaštitnika svetog Florijana. Pripadnici dobrovoljnih vatrogasnih društava Buje, Umag, Novigrad, Oprtalj i njihovo pobratimljeno društvo Žminj te kolege iz slovenskih Secovlja, Krkavca i Gradina prodefilirali su bujskim starogradskim ulicama, predvodeni limenom glazbom iz Svetog Lovreca, sve do župne crkve svetog Servula gdje je održana sveta misa.

Euharistijsko slavlje je predvodio dekan i katedralni župnik u Puli Vilim Grbac, uz kojega su bili umaško-oprtaljski dekan i bujski župnik Mladen Juvenal Milohanic te župnici Kaštela, Novigrada, Oprtlja i Svetog Josipa Pula - Bernard Jurjevic, Luka Pranjic, Anton Jukopila i Maksimilijan Buzdon.

Grbac je podsjetio da je sveti Florijan umro mucenickom smrcu 4. svibnja 304. Ustrajan u svojoj vjeri i hrabrenju kršcana u vrijeme najžešcih progonstava te da je uvijek zazivan za pomoc u poplavama i vatrenim strihijama.

Vatrogasci su se zatim nastavili družiti pod velikim šatorom na Stanici. Obilježavanje dana sv. Florijana u organizaciji DVD-a Buje ukljucivalo je i pokazne vježbe, mimohod vatrogasnih vozila i radionice za djecu. (Kristina FLEGAR; snimio Sladan DRAGOJEVIC)


Podijeli: Facebook Twiter