Prva pretovarna stanica u Istri, ali i Hrvatskoj

Nova pretovarna stanica
Nova pretovarna stanica

Prvog dana prosinca na porečkom odlagalištu Košambra otvoriti će se prva pretovarna stanica u Istri, ujedno i prva takva pretovarna stanica komunalnog otpada na području čitave Hrvatske. Poznato je da se do otvaranja novog Županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun sva postojeća istarska odlagališta trebaju zatvoriti i sanirati, a na tim lokacijama izgraditi će se pretovarne stanice s kojih će otpad stizati na centralno odlagalište na Kaštijun.

U Istri će se izgraditi ukupno šest stanica u čiju je gradnju je uloženo 5,1 milijun eura, a one će se nalaziti na područjima bivših odlagališta u Umagu, Pazinu, Labinu, Poreču i Rovinju. Već sada je izvjesno da će baš porečka Košembra prva otvoriti svoja vrata, a  sama stanica zamišljena je kao građevinski sklop od dvije razine te će se sastojati od prilazne rampe, platoa na stupovima i dvije hale.

U sklopu stanice nalazi se i zgrada kontejnerskog tipa za zaposlene koja će sadržavati svu potrebnu opremu za praćenje i nadzor rada stanice, a unutar nje nalazi se i uredski prostor. Nedavno nam je porečki gradonačelnik Edi Štifanić potvrdio da je namjera da građani što više otpad selektiraju kako bi u konačnici na Košambru dolazilo što manje otpada.

Ova nova stanica u Poreču trebala bi dodatno doprinijeti uspostavi integriranog sustava prikupljanja otpada i smanjiti dolazne količine na porečkom odlagalištu. Dodajmo i to da je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u iznosu od sto posto financirao izradu projektnih dokumentacija za sve istarske stanice, a 80 posto sredstava Fond daje za njihovu izgradnju.

Porečku stanicu gradila je građevinska tvrtka GP Krk, a ukupna vrijednost radova iznosila je 6,7 milijuna kuna bez PDV-a. Fond je participirao s iznosom od 5,5 milijuna kuna bez PDV-a, a ostatak je financirala Usluga Poreč d.o.o. U novu stanicu Košambra stizati će komunalni otpad s cijele Poreštine, a stanica u špici sezone u najnepovoljnijim uvjetima može prihvatiti 127 tona komunalnog otpada na dan. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter