Prva presuda ICC-a: Lubanga proglašen krivim

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši zapovjednik milicije iz Demokratske Republike Kongo Thomas Lubanga proglašen je u srijedu na Medunarodnom kaznenom sudu (ICC) u Den Haagu krivim za novacenje djece vojnika. ICC je time izrekao svoju prvu presudu od osnutka prije deset godina.

"Sud je jednoglasno odlucio da je tužiteljstvo dokazalo bez ikakve dvojbe da je Thomas Lubanga kriv za zlocine novacenja djece mlade od 15 godina u miliciju u kojoj su aktivno sudjelovali u oružanom sukobu", procitao je britanski sudac Adrian Fulford.

Visinu kazne sud ce izreci naknadno, receno je u srijedu na sudenju otvorenom za javnost. U publici je sjedila i americka glumica Angelina Jolie.

Najviša predvidena kazna je 30 godina zatvora, a za zlocine krajnje težine moguce je izreci kaznu doživotnog zatvora.

Thomas Lubanga (51), izrucen sudu i prebacen u Den Haag u ožujku 2006., optužen je za novacenje djece u oružanu miliciju FPLC kojima je naredio da aktivno sudjeluju u gradanskom ratu u pokrajini Ituri izmedu rujna 2002. i kolovoza 2003.

Medunarodni kazneni sud (International Criminal Court poceo je raditi 2003., a osnovan je na temelju Rimskog statuta ICC-a koji je stupio na snagu 1. srpnja 2002. i stalna je ustanova ovlaštena suditi osobama optuženima za genocid, zlocine protiv covjecnosti i ratne zlocine.

Pri sudu su otvorene istrage za zlocine u sedam africkih zemalja: Ugandi, Demokratskoj Republici Kongo, Centralnoafrickoj Republici, u pokrajini Darfur u Sudanu, Keniji, Libiji te Bjelokosnoj Obali.

U meduetnickim sukobima i nasilju izmedu milicija za nadzor rudnika zlata i drugih prirodnih bogatstva u pokrajini Ituri ubijeno je 60.000 ljudi od 1999., prema podacima nevladinih udruga. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter