Prva pošiljka kemikalija izašla iz Sirije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prva pošiljka kemikalija izašla je iz Sirije sukladno dogovoru o uništenju kemijskog arsenala Damaska, objavilo je u utorak zajedničko povjerenstvo UN-a i Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW).

"Prva pošiljka kemikalija prvorazredne važnosti odvezena je iz dvaju skladišta u luku Latakiju gdje će se pregledati i danas ukrcati na danski trgovački brod", ističe se u priopćenju zajedničkog povjerenstva UN-a i OPCW-a.

U tekstu se navodi da je brod uplovio u međunarodne vode gdje ostaje "dok se u luku ne dovezu druge važne kemikalije. Ovime počinje proces odvoženja kemikalija iz Sirije radi njihova uništenja", dodaje povjerenstvo. Za sigurnost zaduženi su kineski, danski, norveški i ruski brodovi.

Koordinatorica povjerenstva Sigrid Kaag treba u srijedu izvijestiti UN-ovo Vijeće sigurnosti o zadnjim fazama operacije.

Po programu uništenja sirijskog kemijskog arsenala koji je u rujnu odobrilo Vijeće sigurnosti, sav sirijski kemijski arsenal mora se uništiti do 30. lipnja. Kemijske komponente trebaju se dopremiti u sirijsku luku Latakiju, odakle će se prevesti u Italiju. Ondje će se ukrcati na brod američke mornarice, posebno opremljen za njihovo uništenje na moru. Odvoz najopasnijih kemikalija trebao se završiti do 31. prosinca, ali je taj rok istekao, a novi nadnevak nije određen.

Sigurnosni problemi povezani s ratom koji bjesni u Siriji i loše vrijeme zadnjih tjedana na tom području omeli su njihov prijevoz u Latakiju, izjavilo je nedavno povjerenstvo.

UN-ova rezolucija donesena je nakon američkih prijetnji zračnim udarima, kao odgovor na smrtonosni kemijski napad blizu Damaska za koji Washington optužuje sirijski režim. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter