Prva ovogodišnja beba Damjan Maric iz Kanfanara

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najbolji pocetak godine je onaj obilježen novim životom, kazao je u nedjelju zamjenik ravnatelja pulske Opce bolnice Ivica Fedel, a prva beba rodena u pulskom rodilištu u 2012. je Damjan Maric, sin Ivone i Aleksa iz Kanfanara.

Da se njegov "suparnik" koji je na svijet došao pet minuta prije ponoci malcice strpio, Damjan ne bi postao zvijezda svega nekoliko sati po rodenju.

Svjetlo dana ugledao je u 8.32 sata, a u porodajnom timu bili su prim. dr. Davor Zoricic i dr. Edmond Paljušaj te primalje Gordana Knapic i Danica Skitarelic.

Mali je Damjan težak 3.480 grama, a prilikom našeg posjeta drjemuckao je u narucju majke Ivone koja se nakon poroda dobro osjeca. Njoj je gradonacelnik Boris Miletic urucio cvijece i simbolicni iznos od 2.012 kuna te cijeloj obitelji uputio cestitke i najljepše želje.

Od Zoricica smo doznali da je pola sata kasnije rodena još jedna beba te da su tijekom jutra bila ukupno dva poroda.

Lani ih je pak bilo 1.412, što je stotinjak manje nego 2010. Od toga broja bio je 21 par blizanaca, 751 deckica i 661 curica.

- 2011. bila je muška godina. Oscilacije u broju porodenih su normalna pojava, iako u Hrvatskoj broj poroda opada.

Bezbolnih poroda u epiduralnoj analgeziji bilo je 11 posto, a u 162 porodaja uzeta je krv iz pupkovine radi pohrane u banci maticnih stanica "Ana Rukavina".

Inace, veliki broj majki se odlucuje na donaciju i njihov broj iz godine u godinu raste. Ljudi su ovdje educirani i žele na taj nacin pružiti pomoc.

Udio carskih rezova iznosio je 14,5 posto, što je znacajno manje u odnosu na hrvatski prosjek, a niži od njega bio je i perinatalni mortalitet novorodencadi koji je iznosio 3,5 promila. Brojke govore da je perinatalna zaštita na vrlo dobrom nivou, zakljucio je Zoricic.

Miletic je dodao da doniranim bonom žele dati do znanja koliko im je natalitet bitan buduci da su ljudski resursi najvažniji.


Podijeli: Facebook Twiter