Prva optužnica protiv homofoba

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Splitska policija uhitila je i na kriminalisticko istraživanje privela ukupno 13 osoba zbog nereda koje su poticale i izazivale tijekom subotnje Parade ponosa u organizaciji LGBT zajednice. Kaznene prijave temeljem kojih su te osobe privedene u istražni centar splitskog suda odnose se na nasilnicko ponašanje, zlocin iz mržnje i druga kaznena djela.

Jedan od najglasnijih izgrednika (za kojeg se sumnja i da je bacio suzavac na povorku), 47-godišnji D. M. izvikivao je na dvjestotinjak sudionika gay oridea "ubij, ubij pedera" te slicne poruke zbog cega je protiv njega i podnesen optužni prijedlog zbog zlocina iz mržnje.

Još dvije osobe bit ce privedene sucu tijekom srijede, dok se protiv cetvorice podnose kaznene prijave redovnim putem za ista kaznena djela.

Prema prijavi, oni su svojim drskim i neprimjerenim ponašanjem sudionike skupa doveli u ponižavajuci položaj. Protiv desetog u srijedu "obradenog" muškarca policija je podnijela kaznenu prijavu zbog sprjecavanja policajaca u obavljanju službene dužnosti.

Osim kaznenih, podnesena su i tri optužna prijedloga zbog narušavanja javnog reda te javnog okupljanja i te tri osobe privedene su na Prekršajni sud. (M. Ma./NL)


Podijeli: Facebook Twiter