Prva obljetnica pokreta "Occupy Wall Street"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nekoliko stotina osoba okupilo se u ponedjeljak na ulicama New Yorka kako bi obilježili prvu obljetnicu pokreta "Occupy Wall Street" a, iako je policija privela 70 osoba, odaziv prosvjednika bio je neusporediv s prošlogodišnjim masovnim okupljanjima. Pokret je na svojem vrhuncu - 17. studenoga 2011. - uz pomoć sindikata uspio okupiti 30 tisuća prosvjednika.

"Došli smo kako bi se i naš glas čuo, kako bismo prosvjedovali protiv gramzivosti Wall Streeta", izjavio je jedan od glasnogovornika pokreta Bill Dobbs, ustvrdivši kako su problemi nakon godinu dana i dalje isti.

Prosvjednici su se okupili u 7 sati po mjesnom vremenu nedaleko od parka Zucotti, kod Wall Streeta, gdje su 17. rujna 2011. postavili prve vreće za spavanje i pokrenuli pokret protiv pohlepe najbogatijih i nejednakosti. Sredinom prijepodneva bilo ih je oko 600 koji su se u četiri odvojene skupine bezuspješno pokušali približiti Newyorškoj burzi.

Sve su uličice koje vode prema Wall Streetu zaposjeli policajci na konjima i priječili put prosvjednicima, a njihovi kolege, kojih je bilo u golemom broju, pregledavali su osobne dokumente svakog prosvjednika i u konačnici ih, po podacima Nacionalnog odvjetničkog saveza, priveli 70.

"Bankari, sramite se", "Maknite novac iz politike", "Bankare u zatvor", samo se neki od transparenata koje su nosili prosvjednici. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter