Prva nedjeljna špeža nešto slabija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vrata pulskih hipermarketa i manjih trgovina po kvartovima bila su otvorena prve radne nedjelje otkako je od 1. lipnja na snazi ljetni režim rada prodavaonica prehrambenim artiklima, a tako i kucnim potrepštinama te materijalom za gradnju. Na parkiralištima hipermarketa mogla se vidjeti slika na koju smo vec pomalo i zaboravili - mnogo vozila, gradani koji obavljaju svoju uobicajenu nedjeljnu špežu.
Ipak, trgovkinje su uglavnom složne u ocjeni da su imali posla, ali ne na razini onih prijašnjih nedjelja prije Zakona o neradnoj nedjelji, što pripisuju tome da je mnogo ljudi koji još uvijek ne znaju za ljetno radno vrijeme po kojem ce trgovine, sve do 1. listopada, nedjeljom moci raditi do 14 sati.
- Meni odgovara da trgovine rade nedjeljom jer u kuci uvijek nešto nedostaje, pogotovo ako je rijec o vecoj obitelji, kaže jedna gospoda koju smo zatekli u Mercatoru dok nam jedan stariji gospodin veli da bi po njegovu mišljenju trgovine i nedjeljom trebale raditi do 21 sat, kako je to sada slucaj u ostale dane.
- Zašto turist u nedjelju, kada odlazi s mora, ne bi kupio što mu treba, kad vec hocemo nekakav turizam. To je politika naših svecenika, kriticno ce ovaj gospodin prema odredbi Zakona o trgovini. - Još je i dosta posla s obzirom da je kišno vrijeme, a ima i turista, kaže trgovkinja Slavica Lanca iz Puljankine prodavaonice u centru grada pa dodaje da joj ne pada teško rad nedjeljom jer je na njega, u 35 godina staža, vec naucila. Na rad nedjeljom vec je navikla i trgovkinja iz butižina na Gregovici koja kaže da je njoj rad nedjeljom posve normalan te dodaje da su imali manje posla vjerojatno zato što ljudima treba da se ponovno naviknu da su trgovine otvorene. No, da se kupci ne bi pretjerano opustili, valja podsjetiti da ovog mjeseca prodavaonice, a tako i pekare, zbog blagdana nece raditi na Tijelovo, 11. lipnja, na Dan antifašisticke borbe, 22. lipnja te Dan državnosti 25. lipnja.


Podijeli: Facebook Twiter