Prva nagrada za Ninu Zuccon


Sutra s početkom u 19 sati, u prostorijama Matice hrvatske Pula u Kandlerovoj 42 održat će se svečanost proglašenja najboljih učeničkih literarnih radova koji su pristigli na natječaju kojeg je pokrenuo Rovinjski ogranak Matice hrvatske. S obzirom da je 2016. proglašena Europskom godinom protiv nasilja nad ženama i djevojčicama Rovinjci su ovogodišnji natječaj posvetili temi "Portret žene".

Potaknuti na suosjećanje

Organizatori objašnjavaju da je riječ o natječaju za najbolji literarni rad koji se bavi portretom žene, njezinim vanjskim i unutarnjim opisom te odnosom društva prema njoj. Također, nastoji se razvijati učeničko pisano i jezično izražavanje te senzibilitet za kulturu pisanja, čitanja i govorenja. Osim toga, s obzirom na značaj teme - problematike uloge žena u suvremenom društvu, probleme zlostavljanja žena i djevojčica kojima je 2016. godina posvećena - ovogodišnjim se natječajem željelo potaknuti mlade na suosjećanje, podići razinu znanja i svijesti o problemima s kojima se susreću žene i potaknuti osnaživanje žena.

Natječaj je ponuđen učenicima osnovnih i srednjih škola a na svečanosti u Puli bit će dodijeljene tri nagrade za najbolje pristigle radove. Prema prosudbi povjerenstva natječaja, koje je radilo u sastavu Sanja Depikolozvane, Slavica Maršić i Josipa Kovačević, prvu je nagradu osvojila učenica četvrtog razreda pulske Gimnazije Nina Zuccon. Druga je nagrada pripala Ani Ritoša iz prvog razreda opće gimnazije porečke Srednje škole Mate Balota a treća Lauri Verdnik iz rovinjske Talijanske srednje škole.

Surova životna priča

U čast svim učesnicima objavljujemo prvonagrađenu priču "Portret mlade žene" Nine Zucon kao dokaz pripovjedačkog umijeća naših mladih. Izgleda kao da je ta kratka priča istrgnuta iz konteksta složenog filmskog scenarija: u par redaka Nina nas uvlači u amblematičnu, surovu životnu priču, s jedne strane snovi i želje mlade djevojke s druge bijeda nametnutih stereotipa. (Elio VELAN)

Portret mlade žene

Dok sam nespretno pokušavala zaključati ulazna vrata stana koji je veličinom gotovo uvijek više podsjećao na kutiju cipela nego na stan, ali o tome nekom drugom prilikom, snop ključeva pao mi je, naravno, gdje drugdje, nego u lokvu vode.

Kiša je pljuštala pa su mi cipele već bile promočene, a bluza koju sam pažljivo birala proteklih pola sata, natopljena vodom. Osjećala sam se kao da sam junakinja nekog noir filma i to mi se nije nimalo svidjelo. Nisam napravila niti dva koraka i umalo sam „poljubila“ reklamni pano. Na njemu je bila reklama za obližnju trgovinu donjeg rublja koje je promovirala zabrinjavajuće mršava djevojka lijepih, mladenačkih crta lica.

Nesvjesno sam rukom dotaknula trbuh koji nije nimalo nalikovao onome sa slike.

Opet su mi u misli navrli dugotrajni jutrošnji pokušaji zakopčavanja hlača. Brzo sam ih otjerala, već sam kasnila, a vremena za samosažaljenje bit će na pretek ako ne dobijem ovaj posao.

Izgledajući kao pokisla kokoš, gurnula sam masivna vrata osiguravajuće kuće i otišla do pulta. „Dobar dan, imam zakazano s gospodinom Horvatom.“

Žena s očito previše šminke i odviše dubokim dekolteom prezirno me pogledala i rekla:

„Prva vrata desno.“

Razgovor je, po mojoj procjeni, bio sasvim uspješan, sve dok me gospodin Horvat nije upitao planiram li obitelj. Zatečena odgovorila sam mu kako mi trenutno to nije najbitnije, ali svakako jest u planu. Nakon što mi je odrješitim tonom rekao kako će mi se javiti, shvatila sam da neće i da sam vjerojatno krivo odgovorila na postavljeno pitanje.

Ušla sam u stan i umorno bacila ključeve na ormarić iznad kojeg se slabašno, na čavlu, držalo ogledalo. Postalo mi je jasno zbog čega gospodin Horvat nije bio oduševljen ovom kandidatkinjom.

Plava kosa, koja je u korijenu bila već mišje siva, u mokrim mi se pramenovima slijepila za glavu. Oči koje su nekada mogle razveseliti svakoga sada su prazno i s osudom zurile u nakazu pred sobom. Ispod njih ocrtavali su se tamni crni krugovi na upalom licu. Stas mi se, nakon svih životnih udaraca, već malo pogrbio i izgubio na samopouzdanju.

Ja očito nisam djevojka s reklame. Koja bi valjda bila prava kandidatkinja za posao kod gospodina Horvata.

Nina Zuccon


Podijeli: Facebook Twiter