Prva nagrada Silviji Maružin za sliku "Žetva ispod grada"

Fabrizio Vežnaver, Robert Jušta, Natalija Vugrinec, Elio Tonetta i Drago Orlić
Fabrizio Vežnaver, Robert Jušta, Natalija Vugrinec, Elio Tonetta i Drago Orlić

U Funtani je u galeriji "Zgor murve" otvorena izložba slika i skulptura "Naiva u Istri" koju već 24. godinu za redom organizira Turistička zajednica Funtana.

U pozdravnom govoru brojnim nazočnim autorima i - uzvanicima direktorica TZ Funtana mr. sc. 
Ana Milohanovič Čehić izrazila je zadovoljstvo i ponos zbog činjenice da su ovaj vrijedan kulturni događaj uspjeli sačuvati 24. godinu u kontinuitetu. Izložbu je potom otvorila predsjednica Likovne udruge Poreč Ester Diklić.

Sloboda stvaranja

- Kao predsjednica Likovne udruge Poreč otvorila sam veliki broj izložbi, na nekima 
su bili radovi koje bi mogli svrstati u naivu, ali ova izložba u Funtani je prva gdje su svi radovi iz kategorije naivne umjetnosti. Bez obzira radi li se o radovima samoukih umjetnika bez formalne likovne ili kiparske naobrazbe to nikako ne isključuje njihovu prirodnu inteligenciju i umjetničko nadahnuće. Prisjećam se početaka porečkog vrsnog naivca Mladena Prodana i nekih porečkih samoukih slikara, koji su dokaz da umjetničke škole same po sebi nisu uvijek jamstvo umjetničke vrijednosti, jer se umjetnost može ostvarivati i bez njih, kazala je Ester Diklić. Citirala je potom zapis jedne od autorica Barbare Špiljak koja je na svom facebook profilu napisala: "Kada slikam osjećam slobodu svoje duše, osjećam se poput ptice raširenih krila, nema prepreka ni pravila, samo 
osjećaj slobode, mira i ljubavi."

Tekst katalog izložbe "Naiva u Istri" potpisuje Robert Buršić.

Stručno povjerenstvo

- Naiva u Istri trebala bi raširiti krila i vinuti se u više sfere. Neka stoga galerija "Zgor 
murve" u Funtani bude start a ne cilj naših istarskih naivaca, zapisao je Buršić. 

Kao i svake godine nagrađeni su najbolji radovi po ocjeni povjerenstva kojeg su činili: Marina Pacenti, magistrica likovnih umjetnosti, Ester Diklić, predsjednica Likovne udruge Poreč, Robert Buršić, umirovljeni novinar, umjetnički direktor i voditelj funtanjanske "Naive u Istri", Tea Budinjaš, grafička dizajnerica, i mr.sc. Ana Milohanović Čehić, direktorica TZ Funtana.

Prva nagrada i iznos od tri tisuće kuna pripali su Silviji Maružin za ulje na platnu "Žetva ispod grada". Drugu nagradu i iznos od dvije tisuće kuna dobio je Marin Jugovac za kipove u drvu naslovljene "Tri anđela", a dobitnik treće nagrade u iznosu od 1.500 kuna je Anton Meden za crtež tušem "Češ piti?". Za akril na staklu pod nazivom "Litrat" Divna Kontošić odnijela je 4.nagradu i iznos od tisuću kuna. Peta nagrada i 500 kuna pripala je Duiliu Troštu za ulje na platnu "Berba maslina". (S. BRAJKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter