Prva nagrada pulskom arhitektu Emilu Jurcanu

Prva nagrada Jurcanovoj rekonstrukciji stancije Brčevac  (Foto: Edna Jurcan)
Prva nagrada Jurcanovoj rekonstrukciji stancije Brčevac (Foto: Edna Jurcan)

Jučer je u Novom Sadu otvoren 20. Salon arhitekture, a među više od 50 međunarodnih radova izloženih u kategoriji arhitekture, prva nagrada dodijeljena je rekonstrukciji stancije Brčevac autora Emila Jurcana iz pulske zadruge Praksa. Stancija Brčevac blizu Prodola u Istri vlasništvo je Petra Šverka; radove je izvodila tvrtka Izo gradnja, a drveni interijer stolar Edi Golja.

Idis Turato među predavačima

No, tu nije kraj uspjehu arhitekata iz pulske zadruge Praksa. Osim Jurcanovog rada, u finale Salona odabran je i rad obnove srednjovjekovne kule Possert kod Paza, rad rovinjskog arhitekta Vjekoslava Gašparovića, a zadruga Praksa bila je zastupljena i eksperimentalnim radom "Poplava kao nulto stanje" arhitektice Ide Križaj Leko, koji je također dospio u samo finale manifestacije.

Izložba otvorena na novosadskom Željezničkom kolodvoru otvorena je do 12. lipnja. Osim u arhitekturi, sudionici Salona mogli su se natjecati za nagrade i u kategorijama urbanizam, interijer, studentski radovi, publikacije, digitalni prostor te eksperiment u arhitekturi.

Među predavačima na novosadskom Salonu arhitekture je i nagrađivani riječki arhitekt Idis Turato, stalni profesor na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu te gostujući profesor na fakultetima u Splitu, Ljubljani i Beogradu. On će upravo danas ujutro održati predavanje na temu "Arhitektura nepredvidivog - projektiranje smisla". Turato je i član međunarodnog žirija Salona, u koje su još Marc Neelen i Ana Džokić iz roterdamsko -beogradskog Stealtha, rumunjski arhitekt Eugen Pănescu iz Planwerka u Cluju te Grozdana Šišović iz beogradskog Re:a.c.t.-a.

Arhitektura u prostoru aktivizma

Ovogodišnji, jubilarni 20. Salon arhitekture u Novom Sadu želi kroz selekciju izloženih radova, seriju predavanja i debata otvoriti prostor za slobodno i otvoreno promišljanje o definiranju pozicije arhitektonske struke u kontekstu regije i prepoznavanja svih njenih aktera i produkata, a prije svega podržati nadilaženje svih imaginarnih barijera koje imamo među sobom. Zato želimo, ističu organizatori iz Društva arhitekata Novog Sada, u potpunosti 'otvoriti' Salon prema regiji, sagledati stvari koje nas povezuju i uočiti 'bitke' u kojima smo kao disciplina zajedno.

- Želimo promatrati arhitekturu u proširenom polju - od društvenog i prostornog aktivizma, preko građenja do teorijskog promišljanja i digitalnog prostora. Postavljajući ih tako, iznad disciplinarnih podjela, ukazat ćemo na specifične vrijednosti koje u mnoštvu i različitosti grade kompleksnu sliku arhitekture danas, ističu organizatori novosadskog Salona arhitekture.

Kritički odmak od klišeizirane "istarske kuće"

Projekt obnove stancije Brčevac, kaže prvonagrađeni arhitekt Emil Jurcan, čini odmak od onoga što se inače podrazumijeva kao "istarska kuća".

- Ta fraza se toliko ukorijenila, a turistička eksploatacija stancija je toliko standardizirala tržišne klišeje i očekivanja u arhitekturi, da sam ovom kućom želio ostvariti kritički odmak. Sve što je bilo zatečeno poštivano je, ali je nova intervencija izvedena u čeliku, staklu, betonu, što kući daje jedan opori izraz. I upravo se u spoju staroga i novoga ideja ovog projekta najbolje manifestira, kaže Jurcan. (Z. ANGELESKI)

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter