Prva nagrada Marcelu Brajnovicu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Umjetnik Marcelo Brajnovic iz Rovinjskog Sela pobjednik je 18. grožnjanskog ex temporea te je njegova instalacija bez naziva nagradena s 2.500 eura, dodijeljenih od organizatora manifestacije - Talijanske unije i Narodnog sveucilišta iz Trsta. Druga je nagrada od 1.500 eura pripala Pieru Conestabu za sliku bez naziva, a treca od 1.000 eura Donninu Dimkovu Kralju za ostvarenje "Za tebe".

Nagradu grada Grožnjana, koji je suorganizator zajedno s lokalnom Zajednicom Talijana, takoder od 1.000 eura, dobio je Livio Zoppolato za rad "Divieto di affisione". Sponzorske nagrade od po 1.000 eura urucene su Giovanniju Franzilu Casalu za "Grožnjan", Nikoli Ražovu za "Plava Istra Dolina Mirne" i Fulviju Dotu za "Paesaggio fragile". Osim toga, galerija Fortezza iz Gradisce d'Isonzo organizirat ce samostalnu izložbu Ivani Ciglecki, a Gruppo Blu - Galerija atelier Giulio Bonacic iz Opatije Tei Paškov Vukojevic.

Izuzetno težak zadatak odlucivanja o najboljima izmedu rekordnog broja prijavljenih umjetnika - njih 480 s cak 557 predanih radova, odradilo je povjerenstvo na celu s fakultetskim profesorom i kriticarom umjetnosti Robertom Ambrosijem, u cijem su sastavu bili i Giorgio Celiberti, Bruno Chersicla i Jerica Ziherl.

Prvi su se put u zasebnoj kategoriji nadmetali mladi autori od 12 do 18 godina. Prijavilo ih se 34, a predano je 29 radova koje su ocjenjivali Ornella Boseglav, Paolo Cervi i Marko Zelenko. Nagradeni su bonovima za kupnju slikarskog pribora, a onaj najvrjedniji od 200 eura dobila je Anna Perossa iz Trsta za sliku "La finestra". Eleonor Morris iz Momjana za sliku "Il gatto" nagradena je sa 150 eura, David Naglic iz Rijeke za "Grisignana di notte" sa 100 eura, dok je Nagradu grada Grožnjana od 100 eura dobio Mateo Gašparini iz Nove Vasi za "Boje Grožnjana".



Mnogobrojne okupljene posjetitelje i umjetnike na terasi Belvedere, gdje je održana dodjela nagrada, pozdravili su generalni konzul Republike Italije u Rijeci Renato Cianfarani, istarski župan Ivan Jakovcic, clanica Izvršnog odbora Talijanske unije zadužena za kulturu Marianna Jelicich Buic i grožnjanski nacelnik Rino Duniš.

- Dobrodošli u Grad umjetnika i svjetski centar susreta mladih, porucio je Duniš, izrazivši zadovoljstvo velikim uspjehom ex temporea i najavivši da ce on u Grožnjanu i dalje živjeti. Osvrnuo se na vrlo uspješno grožnjansko Kulturno ljeto te zahvalio svim organizatorima ove manifestacije, aktivistima Zajednice Talijana, sudionicima i žiriju.

Marianna Jelicich Buic istaknula je da je uz koncert u Areni 3. rujna jedan od najvažnijih dogadaja koje TU organizira zajedno s drugim institucijama, u prvom redu Istarskom županijom, kojoj je zahvalila na suradnji i u ovoj prigodi, kao i Vijecu talijanske nacionalne manjine Republike Hrvatske te umjetnicima. Pozdrave talijanskih institucija prenio je generalni konzul, cestitajuci na uspjehu Ex temporea i kazujuci da Italija podržava ne samo talijansku kulturu i jezik u inozemstvu vec sve ono što približava narode, a umjetnost i kultura na najljepši nacin poticu razmjenu medu ljudima.

Župan Jakovcic je istaknuo da je Grožnjan vjerojatno najbolja formula za život u zajedništvu koju danas u Istri imamo. Ukazao je na dobitnu kombinaciju suradnje medu pripadnicima razlicitih nacionalnosti te s umjetnicima i drugim prijateljima iz Italije i Slovenije, cinjenicu da se ovaj mali gradic budi upravo zahvaljujuci kulturi i da ex tempore postaje prava institucija u slikarstvu Istre. (Kristina FLEGAR, snimili Sladan DRAGOJEVIC i Goran KOVACEVIC)


Dobra glazba, najkvalitetnija crna vina i odlicna hrana
Uz likovni dio ove nadaleko poznate manifestacije koja je zakljucena dodjelom nagrada na terasi Belvedere, gdje su odlicnu atmosferu kreirali vrsni glazbenici okupljeni u Ex tempore all stars - Neven Frangeš, Mario Mavrin, Primož Grašic i Ratko Divjak te Uroš Peric s Ray Charles tributeom, brojnu su publiku u Grad umjetnika proteklog suncanog vikenda privukli i raznoliki drugi besplatni sadržaji, u režiji Opcine, Zajednice Talijana i Turisticke zajednice.

U gradskoj Loži i uz nju bilo je moguce degustirati najkvalitetnija crna vina Bujštine - ?ina Antonca, Eda Pincina, Zigantea, Deškovica, Celege, Kozlovica, Kabole, Sinkovica, Degrassija, Coronice, Cattunara, Gambaletta, Ravalica, Veralde i Nerina Visintina te pocastiti se tanjurom fuža s tartufima pripremljenih u suradnji s Giancarlom Ziganteom. Zigante je izložio i najvece primjerke bijelog tartufa, medu kojima se isticao onaj od pola kilograma, vrijedan devet tisuca kuna. Izložbu gljiva priredilo je Društvo gljivara Bujštine Boletus.

Sve je to zacinjeno veselom glazbom izvrsnog Trija Šaltin, pojacanog prijateljima iz Austrije - grupom Wildbradler. Ulicama je prodefilirala Limena glazba Zajednice Talijana iz Buja, prvi je put organizirana biciklijada Parenzanom - Ex tempore Bike, zakljucena izložbom radova s manifestacija prethodnih godina, a poseban je kulturno-umjetnicki program priredio ZT zajedno s vokalnom skupinom Ad Libitum ZT-a Brtonigla, ucenicima iz talijanskih srednjih škola Leonardo Da Vinci iz Buja i Dante Alighieri iz Pule te srednjoškolcima iz Trevisa, Mestrea i Venecije, koji su u bili studijskom posjetu Istri u sklopu projekta "Dvije obale". Održana je izložba Novinsko-izdavacke ustanove Edit iz Rijeke te drugih izdavaca.


Podijeli: Facebook Twiter