Prva nagrada Igoru Grubiću, drugonagrađeni Davor Sanvincenti

Igor Grubić (Hina)
Igor Grubić (Hina)

Ovogodišnja deseta HT nagrada za hrvatsku suvremenu umjetnost, dodijeljena je danas u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti Igoru Grubiću, za njegov poetsko-eksperimentalni video rad "Spomenik", kojim uz umjetničku odašilje i aktivističku poruku o potrebi očuvanja spomenika NOB-a koji danas u Hrvatskoj većim dijelom propadaju.

"Ta nagrada nije samo potvrda mog kreativnog rada, već i podrška potrebi za zaštitu značajne spomeničke baštine koja je ugrožena, osobito na Petrovoj gori", rekao je Grubić te istaknuo: "Riječ je o mjestima jakog emotivnog naboja i stradanja ljudi, ako ih ne poštujemo onda nećemo niti poštivati sami sebe", istaknuo je.

Grubićev rad strukturiran je kao niz od devet portreta spomenika u različitim fazama propadanja, koji su tek dio mnogih koji su zapušteni devedesetih godina i promatrani isključivo kroz ideološku prizmu bivše države.

"Sinergijom slike, atmosfere, zvuka, dramaturgije i spomeničke apstraktne modernističke forme autor je ostvario poetsko djelo vrhunskog umjetničkog dometa", ocijenila je članica žirija Nataša Ivančević u obrazloženju nagrade, koja iznosi 75 tisuća kuna.

Ona smatra kako je, među autorima koji se bave umjetničkim aktivizmom i problematiziraju spomeničku baštinu otišao korak dalje i nadilazi aktivizam.

Drugu nagradu, 45 tisuća kuna, osvojio je Davor Sanvincenti za multimedijalnu instalaciju "Nedefinirana divljina" koji je član žirija Rainald Schumacher opisao kao "izvrsnu umjetnost koja otvara um, ruši predrasude i omogućuje iskusiti stvarnost u novom i drugačijem svjetlu".

Po njegovim riječima, Sanvincentijevo djelo, sastavljeno od 16mm crno-bijelog filma i found footage materijala, definira "jedinstven umjetnički prostor kao vrstu osjetilne komunikacije koja uvelike izmiče jeziku i poziv je za osjetilnom i otvorenom umjetnošću koja nije ograničena na jezik ili prenošenje u riječi".

Treću nagradu, 40 tisuća kuna, dobila je Ines Matijević Cakić za crtež kosom na tkanini "Portret s kosom" koji je, kako sama kaže, svojevrsna memorabilija u njenom životu, prvom šišanju kćeri.

Predsjednica žirija i ravnateljica MSU-a Snježana Pintarić ustvrdila je u obrazloženju nagrade kako je autorica "na suzdržan i jednostavan, ali dojmljiv način upravo kosom govori o temi koja je duboko emocionalna i osobna s jedne, a zapravo tako univerzalna i vječna s druge strane, o odnosu majke i kćeri umjetnice koja se već iskazala kao izvrsna crtačica i ovom prigodom to ne mora ponovno dokazivati".

Posebno priznanje 10. natječaja žiri je dodijelio Fokus grupi za rad "Herbarij" - performativne šetnje dokumentirane kao herbarij, projekcije i fotografije.

Dobitnici su izabrani između 29 radova predstavljenih na izložbi u MSU koja se, uz besplatni ulaz, može razgledati do 9. travnja. Otkupljeni radovi postaju dio fundusa MSU-a, odnosno Zbirke HT nagrada †MSU Zagreb.              Nagrada publike bit će proglašena 11. travnja, nakon prebrojavanju glasova, a najsretniji posjetitelj osvojit će i posebnu nagradu. Ta nagrada nije otkupna već iznosi deset tisuća kuna kao poticaj umjetniku za daljnji rad. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter