Prva nagrada ETNOFILma otišla u Irsku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Treci festival etnografskog filma završen je u nedjelju proglašenjem pobjednika predsjednice žirija Arielle Ben-Dov.

Nagradu festivala dobio je film "Obecanje i nemir" (Promise und Unrest) Alana Grossmana i Ainea O'Briana iz Irske o Filipinki Noemi Barredo koja svoju obitelj i kcer uzdržava radeci kao njegovateljica u Irskoj.

U kategoriji televizijskih dokumentaraca najboljim je proglašen film Ive Kuzmanica "Kruha služiti" o pekarni Trajkovic na zagrebackoj Novoj Vesi otvorenoj 1925. godine.

Medu etno filmovima pobijedio je "Godine u rukama" Evgenyja Aleksandrova i Elene Danilko iz Rusije, koji govori o zatvaranju samostana Stara vjera. Nagrada za film koji nema etnološku temu dodijeljena je filmu "Moja zemlja" Jasona Burlage u kooprodukciji Perua i SAD-a.

U završnici festivala prikazani su "Pogrebno doba" Matthewa Lancita iz Kanade, humorna prica o duhovima, "Kauboji - pobunjenici iz Vogtlanda" Erica O'Connellija iz SAD-a o preuzimanju identiteta kauboja u bivšoj Istocnoj Njemackoj, zatim "Zlatni ožiljci" Alexandrine Boudrealt-Fourniera iz Kanade koji donosi intimni portret stvarnosti s kojom su suoceni mladi glazbenici na Kubi.

"Mozaicna Europa" Ire Hartmanove i Anne Luttgering je film nastao na temelju stotinjak intervjua sa Senegalcima o njihovoj predodžbi Europe.

Posljednji je na rasporedu bio talijanski film "My Marlboro City" Valentine Pedicini o Brindisiju, centru krijumcarenja cigareta.


Podijeli: Facebook Twiter