Prva nagrada Dušanu Grbcu, majstoru kompozicije

S otvorenja 6. smotre rovinjske fotografije (N. O. R.)
S otvorenja 6. smotre rovinjske fotografije (N. O. R.)

Da voda nije samo izvor života, već i neiscrpna tema umjetnika koja se može interpretirati na različite načine, dokaz je i izložba fotografija postavljena u Centru vizualnih umjetnosti u Rovinju. Riječ je o 6. smotri rovinjske fotografije koja je ove godine predstavila trideset i dva autora, što profesionalnih fotograf(kinj)a, što amatera. O kakvim je djelima riječ, ponajbolje je dočarao selektor izložbe Ivica Nikolac, istaknuti fotografski umjetnik i dugogodišnji predsjednik Hrvatskog fotosaveza, koji je prilikom otvorenja izložbe rekao da je ugodno iznenađen kvalitetom i motivima pristiglih fotografija.

Voda u našim životima

- Kad kao selektor dobijete zadatak odabrati fotografije za skupnu izložbu, i to još na zadanu temu, prvo je što pomislite da vas čeka hrpa šabloniziranih, već viđenih i odavno prežvakanih motiva. Međutim, i u ovom slučaju ostao sam ugodno iznenađen pristiglim radovima, rekao je Nikolac, obrazlažući da se prilikom odabira najuspješnijih fotografija vodio onim što voda znači u našim životima, cijeneći pritom što izraženiji autorski pristup.

Za prvonagrađenog autora Dušana Grbca, dugogodišnjeg člana "Batane", naglasio je da u odabiru njegovih radova nije bilo nikakve dvojbe.

- Riječ je o autoru koji ima izrazit osjećaj za likovnost, što je posebno vidljivo na njegovim dvjema kompozicijski izvrsno složenim fotografijama "Na putu" i "Jezero", gdje je voda jedan od elemenata slojevitosti kompozicije koja služi kao odraz prostora, vremena i osjećaja, rekao je Ivica Nikolac.

Drugu nagradu osvojila je mlada fotoamaterka Sara Dušić za kolekciju "Kapljice 1,2,3" čiji rad po mišljenju Nikolca zadire u sferu apstrakcije, dok je trećeplasirani bio Dušan Družetić i njegova fotografija "Snaga vode", koja u potpunosti koristi elemente TV reklame ili filma, prikazujući neku drugu dimenziju vode.

Na rubu slikarstva

Među izrazito "lirski likovne" fotografije, selektor je svrstao izvrsne radove Dalibora Talajića "Tri želje", kolekciju Ermana Bančića "Zima na rijeci" i fotografiju Ettorea Parazzetta "Inizia la corsa", fotografije za koje je naglasio da se svojom estetikom, na rubu slikarskog pristupa temi izdižu iznad ostalih. Pohvale su dobili i radovi Kruna Sudeca, Selene Košara i Dijane Volkmer.

Šesta smotra rovinjske fotografije, koja je ujedno, kako je podsjetio direktor CVU-a "Batana" Mladen Boljkovac, ujedno i prva ovogodišnja izložba, mogu se pogledati do 19. veljače. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter